Tailor Store producerar grön el till skrädderierna
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR Tailor Store producerar grön el till skrädderierna

Tailor Store producerar grön el till skrädderierna

Publicerat av: Redaktionen

Tailor Store är en webbtjänst som syr upp skräddarsydda herrkläder. Företaget startades i Sverige 2003 och allt produceras i de två helägda skrädderierna i Sri Lanka med över femhundra medarbetare.

Tailor Store producerar grön el till skrädderierna 2Företaget klimatkompenserar sedan tidigare till 100% och nu växlar vi upp och installerar solenergi till skrädderierna för att ytterligare minska det koldioxid-avtryck företaget ger.

Skrädderiet i Maho producerar grön el

I Maho har Tailor Store ett nybyggt skrädderi. Byn ligger tre timmars bilfärd nordost om huvudstaden Colombo. Bostäder med små affärsstånd, djungel och risfält kantar vägen dit och skrädderiet ligger inbäddat i djup grönska. Byggnaden uppfördes 2016 och togs i bruk 2017. Sista steget var att montera solpaneler på taket för att ta tillvara på den energi som solens strålar ger i det tropiska klimatet.

Solpanelerna är kopplade till det nationella elnätet och Tailor Store kan nu räknas som producent av grön el. Ström till skrädderiet levereras tillbaka av samma nationella elnät för bland annat symaskiner, belysning och air condition. Varje månad avräknas solpanelernas produktion mot skrädderiets konsumtion. Den klimatsmarta elektriciteten hjälper till att minska det totala klimatavtrycket.

Kontorsbyggnaden i Alawwa går på solenergi

I byn Alawwa finns det äldsta skrädderiet som Tailor Store driver. Här ligger också Tailor Store Internationals huvudkontor. Alawwa ligger närmare Colombo och är en lite större by med restauranger och butiker i centrum. Djungeln tar vid där husen slutar och luftfuktigheten är lite högre än i Maho. Skrädderi och kontor är inhysta i varsin byggnad en bit från bykärnan. I kontorsbyggnaden samsas management, IT-avdelning och kundservice.

I Alawwa har projektet att installera solpaneler precis inletts. Idag ger anläggningen tillräckligt med ström för att tillgodose kontorsbyggnadens behov för datorer och lampor. Med hjälp av batterier som laddas upp finns elektricitet även under kvällar och nätter samt molniga dagar.

Klimatsmart företagande

Tailor Store klimatkompenserar till 100% och söker ständigt nya sätt att reducera koldioxidavtrycket på vår planet. Att börja använda solenergi är ett naturligt steg på vägen mot ett ännu mer klimatsmart sätt att driva företaget.

Relaterade Artiklar