Premiär för ny 5G-teknik på Stockholm Marathon
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR Premiär för ny 5G-teknik på Stockholm Marathon 2024

Premiär för ny 5G-teknik på Stockholm Marathon 2024

Publicerat av: Redaktionen

I ett samarbete mellan Tre, Ericsson och produktionsbolaget Mobilelinks utrustades ledarbilen på Stockholm Marathon med den senaste 5G-tekniken.

Genom så kallad slicing garanteras stabil 5G-uppkoppling när en del av Tres publika 5G-nät dedikerades för sändningen.

Premiär för ny 5G-teknik på Stockholm MarathonDet är första gången i Sverige som slicing i ett publikt 5G nät har testats.

– Att vara först ut med den här typen av sändning via 5G-nätet i ett så stort sammanhang som Stockholm Marathon är väldigt roligt. Det här visar tydligt på den bredd av användningsområden som möjliggörs av den senaste 5G teknologin och som kommer att prägla mycket av både medieproduktion och sportunderhållning framöver, säger Haval van Drumpt, vd på Tre.

Det är första gången i Sverige där en del av det publika 5G-nätet avdelas för att säkra kapacitet, så kallad slicing som möjliggör att kapaciteten i 5G-nätet delas upp för att garantera tillräcklig bandbredd till prioriterade aktiviteter. Tekniken använder sig av den modernaste typen av 5G, kallad 5G Standalone. Det är en renodlad form av 5G, som är fristående från 4G-nätet. Det är snabbare, har kortare svarstider, är ännu mer pålitligt, och möjliggör slicing. Slicning är ett sätt att garantera en viss prestanda i mobilnätet för en eller flera aktörer som behöver det vid ett visst tillfälle.

– 5G och slicing skapar nya affärsmöjligheter för nätoperatörerna och den förändrar TV- och sändningsindustrin. Tekniken kommer att omforma hur medieproduktion går till och ge oss mer och bättre liveunderhållning i framtiden, bland annat inom sport, säger Nora Wahby, chef för kundenheten i Nord- och Centraleuropa för Ericsson.

Mobilelinks hade tekniken installerad i ledarbilen som följer täten under hela loppet.

– Tidigare använde vi oss av flera abonnemang från olika operatörer. Nu får vi den kapacitet vi behöver garanterat från Tre över 5G-nätet. Det gör sändningen säkrare, säger Andreas Langell, vd på Mobilelinks.

Tidigare sändningar har gjorts över 4G-nätet. Då användes flera modem som kopplar upp sig till flera olika operatörer parallellt, för att få tillräcklig kapacitet. För att få en säkrare sändning ville Mobilelinks testa med en enskild operatör med 5G Standalone och en slice med garanterad kapacitet.

– Vi valde den operatör som både hade bäst täckning längs banan och kunde tillhandahålla tekniken. I tidigare lopp har vi sett att uppemot 70 procent av sändningen hamnat i Tres nät då sändningsenheterna automatiskt skickar trafiken där kapaciteten är som bäst. Det gav oss en bra indikation på var vi kunde få den kapacitet vi behöver, säger avslutningsvis Andreas Langell.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar