Hem NYHETER Svenskarna ratar virtuella valutor

Svenskarna ratar virtuella valutor

Publicerat av: Redaktionen

Endast en procent av svenska folket svarar att de använder virtuella valutor som exempelvis Bitcoin.

Svenskarna ratar virtuella valutor 3Majoriteten tror heller inte att det finns något som skulle få dem att använda det. Det visar en ny undersökning om svenskarnas betalvanor.

För sjunde året i rad har analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence tillsammans med Swedbank Pay, Bankgirot, Coop och EVRY tagit fram undersökningen och rapporten ”Sverige Betalar”. Resultaten som baseras på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 74 år visar att en betydande majoritet ratar virtuella valutor, främst på grund av oro för bristande säkerhet.

En procent av svenskarna svarar att de använder virtuella valutor. På frågan om vad som skulle få en att använda dem är det vanligaste svaret ”Jag tror inte att något skulle få mig att använda virtuella valutor” (55 %). Det näst vanligaste svaret är ”Ett större förtroende för säkerheten”. Säkerhet är det som svenskarna generellt efterfrågar mest hos dagens betaltjänster.

– Under de sju år som vi undersökt svenskarnas attityder till betaltjänster och betalmetoder har intresset för virtuella valutor varit nästintill obefintligt. Förtroendefrågan är en stor utmaning för exempelvis Facebooks nya virtuella valuta ”Libra” som är under utveckling, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Resultatet av undersökningen visar att svenskarna föredrar andra betalmetoder. Både mobila betalningar och kontaktlösa betalningar (betalningar där man blippar sitt kort mot en betalterminal) ökar stadigt.

Relaterade Artiklar