Svenska gamers föredrar OLED-paneler: LG presenterar undersökning om svenskars gamingpreferenser
Hem GAMING Svenska gamers väljer OLED-paneler: LG presenterar undersökning om svenskars gamingpreferenser

Svenska gamers väljer OLED-paneler: LG presenterar undersökning om svenskars gamingpreferenser

Publicerat av: Redaktionen

Spelande, gaming, är numera väldigt utbrett bland det svenska folket.

Oavsett om det handlar om att spela enklare mobilspel under jobbpendlingen eller att lägga tiotals timmar varje vecka har de flesta svenskar sannolikt båda typer av gamers i sin bekantskapskrets.

Tack vare denna utveckling dyker allt fler produkter som vänder sig till just gamersupp på marknaden – vilket innebär att kraven på gaming-upplevelsen växer.

Det gör det samtidigt viktigare att förstå vad spelarna, det svenska folket, verkligen vill ha.

För att ta reda på vilka typer av bildskärmar som svenska gamersföredrar har LG låtit genomföra en omfattande undersökning bland 1 011 svenskar i åldern 18–40 år på YouGov.

Paneltyper: OLED tar ledningen

Undersökningen visade att 35 procent av de som svarade att paneltypen i en TV eller bildskärm är viktig, eller mycket viktig, ansåg att OLED var förstahandsvalet. OLED, eller Organic Light-Emitting Diode, har blivit allt populärare tack vare sin överlägsna färgåtergivning och svärta. Följande preferenser noterades:

  • OLED: 35%
  • IPS (In-Plane Switching): 23%
  • VA (Vertical Alignment): 16%
  • TN (Twisted Nematic): 9%

Svenska gamers föredrar OLED-paneler: LG presenterar undersökning om svenskars gamingpreferenserOLEDs popularitet är inte överraskande, trots att paneltypen är relativt färsk i gaming-sammanhang. Dess förmåga att leverera livfulla färger och djupa svarta nyanser är mycket attraktiv för gamers, så även dess låga responstid. Det är också intressant att notera att IPS, känd för sin goda färgåtergivning och betraktningsvinklar, också är ett populärt val.

Utöver OLED, IPS, VA och TN svarade 5% att de föreslog en ”Annan” typ av panel, medan 13% svarade ”Vet ej”.

De tre viktigaste faktorerna som vägs in i ett köpbeslut

Utöver paneltyper tillfrågades också respondenter vilka parametrar de väger in i ett köpbeslut. De tre viktigaste parametrarna när svenskar väljer en bildskärm eller TV för spel är som följer:

  1. Pris (57%): Pris är en av de mest avgörande faktorerna. Hela 57 procent markerade pris som en viktig eller mycket viktig komponent vid köp av TV eller bildskärm. Endast 10 procent uppgav att priset var helt oviktigt eller av ringa vikt.
  2. Responstid (52%): Låg responstid kan minska oskärpa och minskar tiden från inmatning till händelser på skärmen – extra viktigt i spel med mycket action i högt tempo. Här angav 52 procent att responstiden var viktig eller mycket viktig.
  3. Skärmstorlek (52%): De största bildskärmarna som används för gaming är sannolikt TV-apparaterna i svenskarnas hem, samtidigt som onlinespel på PC ofta spelas med hjälp av mus och tangentbord. Oavsett vilket svensken föredrar markerar drygt hälften, 52 procent, skärmens eller TV:ns storlek som viktig, eller mycket viktig.
OLED eller IPS – valen för de kvalitetsmedvetna, oavsett TV eller bildskärm

Undersökningen visar tydligt att OLED är en dröm för många spelande svenskar, tack vare sin färgåtergivning, kontrast och inte minst låga responstid. När LG firar sitt tionde år som marknadsledare inom OLED gör bolaget det inte bara med TV-apparater med OLED-paneler, utan också spännande produkter i LG UltraGear-seriens spelskärmar. Det innebär att OLED-tekniken numera är tillgänglig i storlekar från 27 tum, upp till 88 tum.

Den mer prismedvetne som önskar god kontrast väljer sannolikt en IPS-panel, där god färgåtergivning och vida betraktningsvinklar kan kombineras med relativt låg responstid. Bland LG-produkter som bygger på paneltypen ingår många spelskärmar i LG UltraGear-serien och QNED-serien för TV-bänken.

Relaterade Artiklar