Hem NYHETER Stor ökning av elbilar – men många osäkra på laddning

Stor ökning av elbilar – men många osäkra på laddning

Publicerat av: Redaktionen

Trenden är tydlig – laddbara bilar blir allt mer populära och det senaste året har antalet eldrivna personbilar ökat med drygt 60 procent, enligt sajten elbilsstatistik.se.

Stor ökning av elbilar – men många osäkra på laddning 2

Tobias Isaksson

Bara i Skåne finns det idag 18 810 elbilar registrerade.

– Som ny elbilsägare är det viktigt att lära känna sin bil. Elbilar har andra egenskaper än bensindrivna bilar vilket innebär andra risker som man måste vara uppmärksam på, säger Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Att äga en elbil innebär inte fler osäkerhetsfaktorer än en traditionell bil, däremot kan det vara andra typer av risker. En Novusundersökning som Länsförsäkringar genomförde förra året visar att sju av tio är osäkra på hur de ska ladda bilen utan risk för elfel eller bränder.

– Det är viktigt att motstå frestelsen att plugga in laddningskabeln i vanliga vägg- eller motorvärmaruttag. Uttagen inte gjorda för långvarig belastning och det innebär en stor risk för överhettning och brand. Vi rekommenderar att man prioriterar kostnaden för att installera en laddstation när man köper sin elbil, säger Tobias Isaksson.

Det mest säkra sättet att ladda elbilar är via en laddbox som med fördel sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkeringsplats. Med laddboxen får du en inbyggd säkerhet, som bland annat innebär att strömmen kan slås på först när alla kontakter är kopplade.

– Det är viktigt att en elektriker kontrollerar din elanläggning och installerar din laddbox. Detta för att säkerställa att kablar och uttag klarar av en hög belastning under längre tid, det vill säga en normal laddningstid på 6–8 timmar, säger Tobias Isaksson.

Tips för att minska riskerna:

  • Lär känna bilen
    Ofta ger elbilar en mer direkt och kraftig acceleration vid gaspådrag än fossildrivna bilar. Ha respekt för det och lära känna bilens beteende.
  • Ladda rätt
    Låt en behörig elektriker installera en laddbox. Använd aldrig ett vanligt vägguttag eller förlängningssladd vid laddning.
  • Gör rätt saker om något händer
    Bryt strömmen vid en kollision. Kliv ur och håll avstånd från bilen innan du ringer räddningstjänst. Låt en auktoriserad bilverkstad säkerställa att bilens batteri är oskadat.

Relaterade Artiklar