Hem NYHETER Smartare, schystare, säkrare: Booking.com förutspår 9 trender för framtidens resor

Smartare, schystare, säkrare: Booking.com förutspår 9 trender för framtidens resor

Publicerat av: Redaktionen

 Många delar av våra liv har förändrats till följd av coronapandemin, och resandet är inget undantag.

Smartare, schystare, säkrare: Booking.com förutspår 9 trender för framtidens resor 3Denna unika situation kommer även påverka hur vi reser även i framtiden. Innovationen inom reseindustrin kommer att gå snabbare än någonsin så att branschen kan möta resenärernas förändrade vanor och förväntningar. Resenärerna kommer lägga större vikt vid säkerheten under resan och leta efter mer hållbara resealternativ.

Preferenserna vad gäller vilka de reser med och vart de åker lär också förändras. Den nyvunna uppskattningen för upplevelser i vår närhet kommer att hålla i sig även om vårt intresse för resor till mer avlägsna destinationer består. Samtidigt suddas gränsen mellan fritids- och jobbresor ut alltmer. Allt detta sammantaget leder till en efterfrågan om att få ut ett större mervärde av de resor vi bokar i framtiden.

Booking.com, världsledande inom den digitala reseindustrin, har kombinerat 20 års erfarenhet i branschen med en undersökning bland över 20 000 resenärer från 28 länder*. I undersökningen ingår sökdata och rekommendationer från resenärer, och det är detta som ligger till grund för våra 9 förutsägelser om framtidens resor de kommande åren. Över hälften av resenärerna (53 %) säger att de inte kommer känna sig trygga med att resa förrän ett vaccin eller en behandling för coronaviruset finns tillgängligt. Detta innebär att det kan dröja innan vi kan uppleva världen med samma frihet som vi gjorde tidigare, men resebranschen kommer fortsätta anpassa sig och bidra till att främja reslusten tills det är säkert att resa igen.

 1. RESLUST & UPPTÄCKARGLÄDJE
  Trots reseförbud, restriktioner och fortsatt osäkerhet så har inte vår längtan efter att resa dämpats. Efter den senaste tidens nedstängningar svarar två tredjedelar (65 %) att de ser fram emot att kunna resa igen. 61 % säger att de värdesätter resor mer och att de inte kommer ta resandet för givet i framtiden. De säger också att de planerar att göra ungefär lika många resor (både inrikes och utrikes) under de kommande 12 månaderna efter att reserestriktionerna lyfts från deras respektive länder, som de gjorde under året innan pandemin (mellan mars 2019 och mars 2020).

  Den tid vi har tillbringat hemma har gjort oss mer ännu mer intresserade av att upptäcka världen utanför. Över hälften (53 %) av de tillfrågade säger att de har en ökad längtan efter att se mer av världen, och 42 % vill resa ännu mer i framtiden för att kompensera för de uteblivna resorna under 2020 (siffran stiger till 51 % bland generation Z och till 49 % bland millennials). Dessutom säger drygt en tredjedel (38 %) att de planerar att göra en resa för att kompensera för ett firande som de gått miste om på grund av coronaviruset (t.ex. en födelsedag eller ett bröllop). 40 % har för avsikt att boka om en resa som de var tvungna att avboka. I och med detta kan vi förvänta oss att reseföretag tänker mer kreativt under 2021 med nya aktiviteter och rekommendationer för att nå de resenärer som gick miste om sina resor 2020 och som vill åka till fantastiska resmål för att göra nästa resa ännu mer betydelsefull.

 2. VIKTEN AV MERVÄRDE
  Den ekonomiska effekten av coronaviruset kommer oundvikligen leda till att det blir allt viktigare att få valuta för pengarna. 62 % av resenärerna kommer att vara mer prismedvetna när de söker efter och planerar resor i framtiden, och 55 % kommer hålla utkik efter erbjudanden och rabatter i större utsträckning. Dessa vanor tror vi kommer vara i flera år.

  Men för konsumenterna handlar mervärdet inte bara om prislappen. 74 % uppger att de vill att bokningsplattformarna ska vara ännu mer transparanta vad gäller avbokningsvillkor, återbetalningsprocessen och reseförsäkringar. Utöver detta säger 46 % av resenärerna att en viktig faktor inför nästa resa är att det går att få pengarna tillbaka vid avbokning. För 36 % är det lika viktigt med möjligheten att kunna ändra datum kostnadsfritt.

  70 % av resenärerna vill hjälpa resebranschen att komma på fötter igen, och 67 % vill att deras framtida bokningar även bidrar till att samhällen runt om i världen kan återhämta sig. I gengäld förväntar de sig också mer av resebranschen. Branschen måste samarbeta för att kunna erbjuda mervärde, bättre alternativ, ökad flexibilitet och transparens samt mer genomtänkta upplevelser för morgondagens resenärer som kommer vara desto mer prismedvetna under 2021 och framåt.

 3. EN NY SLAGS TURIST
  Under coronapandemin har det lokala resandet blivit allt mer populärt eftersom det både är enklare, säkrare och många gånger mer hållbart än utlandsresor. Även framöver kommer det vara populärt att turista i sitt eget land. 47 % planerar att fortsätta göra inrikesresor inom de kommande 7–12 månaderna, medan 38 % planerar att göra det ännu längre framöver (över ett år framåt). När det gäller lokalt resande planerar 43 % att utforska ett nytt resmål inom sin egen region/sitt eget land, och 46 % kommer ta sig tid att njuta av den vackra naturen i hemlandet. Hälften (50 %) planerar att resa till ett ställe – inrikes eller utrikes – som de är bekanta med sedan tidigare.

  Resor i närområdet är både tids- och kostnadseffektivt. Resmål och boenden kommer möta efterfrågan genom att erbjuda fler historiska och kulturella utflykter som både kan underhålla och utbilda besökarna. För att tävla om turisternas gunst kan det också bli aktuellt med unika erbjudanden som t.ex. middagar lagade av gästkockar och specialgjorda drinkar. Användningen av Booking.coms djurvänliga filter har mer än fördubblats sedan reserestriktionerna trädde i kraft**, något som tyder på en ökad efterfrågan av att vi även vill kunna resa med våra fyrfota vänner framöver. Allt detta kommer i sin tur leda till att bilsemestrar gör en comeback. Med bil kan vi besöka lokala, dolda pärlor och stödja återhämtningen av orten och dess affärsverksamheter samtidigt som vi kan återupptäcka all den historia och skönhet som finns precis runt hörnet.

  Resenärerna har dock inte släppt tanken på att resa till mer avlägsna destinationer. Många ser också fram emot att kunna åka på långresor och 21 % planerar att resa till andra sidan jorden innan 2021 tar slut. Motsvarande siffra i slutet av 2020 var endast 6 %.

 4. VI DRÖMMER OSS BORT
  Vårt begär för att ta del av reserelaterat innehåll, skapa kreativa resplaner och dela våra resedrömmar med varandra fortsätter öka under det kommande året. En övervägande majoritet (95 %) säger att de letat efter semesterinspiration för att få förströelse under tider av nedstängningar och reserestriktioner. Över en tredjedel (38 %) har sökt efter potentiella resmål så ofta som en gång i veckan. I takt med att reserestriktionerna löpande förändras kan vi förvänta oss att resmål och boenden hittar på nya, innovativa lösningar för att stilla resenärernas längtan efter verklighetsflykt, och skapar möjligheter för nya slags upplevelser. Det kan handla om allt från boenden som moderniserar sin närvaro på sociala medier med hjälp av influencers som varit på besök innan restriktionerna trädde i kraft till lokala turistbyråer som använder datorgenererade bilder för att framhäva det allra bästa som resmålet har att bjuda på.

  Sociala medier är dock inte den enda inspirationskällan för resenärer som dagdrömmer om nästa semester. 36 % säger också att gamla hederliga samtal med vänner och familj väcker kreativa tankar om resor.  Dessutom säger en tredjedel (32 %) att de känner sig nostalgiska när de tittar igenom gamla foton från tidigare semestrar och att detta hjälper dem att fatta beslut om framtida resor. Detta kan också vara ett tecken på att den analoga inspirationen kommer återuppstå i våra flöden på sociala medier. Medan vi ser en ökad medvetenhet om hur, var och när vi delar våra reseupplevelser i en mer begränsad värld, kommer fördelarna vi får från att utbyta historier med varandra från då det var säkrare att resa, ge upphov till nya trender inom hur vi delar information och skapar kontakt. Det kan till exempel handla om att vi visar upp gamla semesterbilder på nya sätt eller delar restips med hjälp av interaktiva, delningsvänliga resedagböcker för vänner och familj.

 5. SÄKERHETEN KOMMER FÖRST
  79 % av resenärerna kommer vidta fler försiktighetsåtgärder till följd av coronaviruset, och de förväntar sig att resebranschen hjälper dem att anpassa sig till den nya situationen. Myndigheter, resebyråer och reseleverantörer måste samarbeta för att skapa konsekventa standarder som bidrar till att resenärerna kan resa tryggt och säkert. Med högt ställda förväntningar måste också resmål och företag jobba ännu hårdare för att skapa tillit hos resenärerna. 59 % av resenärerna kommer undvika vissa resmål (siffran stiger till 67 % bland dem som tillhör baby boom-generationen), och 70 % förväntar sig att turistattraktioner anpassas så att det är möjligt att hålla avstånd. Samtidigt säger 70 % att de endast kommer att boka ett visst boende om det tydligt framgår vilka hälso- och hygienåtgärder som vidtagits, och 75 % föredrar boenden som erbjuder desinficeringsprodukter.

  På kort sikt sker också en förändring vad gäller transport. Nästan hälften (46 %) säger att de kommer undvika kollektivtrafiken på grund av rädsla över att smittas av coronaviruset. Det här kommer att leda till en förändring även på lång sikt vad gäller hur vi tar oss till resmålet och hur vi tar oss runt på plats – allt fler kommer att välja att åka bil, antingen sin egen eller en hyrbil. Resenärerna kommer också prioritera och följa de hälso- och säkerhetsåtgärder som finns, och många av dessa nya vanor kommer att falla sig naturligt för oss snabbare än vad vi tror. På samma sätt som vi har vant oss vid att resa utan vätskor i handbagaget och ta av oss skorna innan vi går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, säger 67 % att de kan tänka sig att åka till resmål med krav på hälsokontroller. 62 % accepterar att använda munskydd på allmänna platser. Karantänåtgärder kommer fortsatt vara ett mindre populärt alternativ då endast 27 % av resenärerna kan tänka sig detta för att kunna åka till ett visst resmål.

 6. ÖKAD MILJÖMEDVETENHET
  Med tanke på att över hälften av resenärerna (53 %) vill resa mer hållbart i framtiden, förväntar vi oss ett större fokus på miljövänligt resande under 2021 och framåt då coronaviruset bidragit till en ökad medvetenhet kring människans inverkan på miljö och lokala samhällen. Över två tredjedelar (69 %) förväntar sig att resebranschen erbjuder fler hållbara valmöjligheter. Följaktligen kommer resenärerna besöka alternativa resmål i ett försök till att undvika att resa under högsäsong (51 %) och för att inte överbefolka en viss destination (48 %). Vidare kommer 63 % undvika turistattraktioner med mycket folk, vilket leder till att resmålen måste införa nya, smarta lösningar som bidrar till att fysisk distansering möjliggörs för att kunna locka tillbaka resenärerna.

  Följderna av coronaviruset har inspirerat fler än hälften (53 %) av resenärerna att fundera på hur de kan minska mängden avfall och/eller återanvända plastartiklar när det blir möjligt att resa igen. Detta visar att många är intresserade av att inte bara skydda sig själva, utan även de resmål som de besöker.

  Resenärerna tror att branschen måste anpassa sig till ett mer hållbart tänk på lång sikt genom att erbjuda attraktiva paketresor under lågsäsong (46 %) och genom att föreslå alternativa resmål för att undvika massturism (36 %). Det finns också starka signaler om ökad transparens hos reseföretagen när det gäller hur resenärernas pengar används för att bidra till ett samhälles återhämtning, något som banar väg för en ny slags turism med ökat fokus på hållbarhet.  67 % av de tillfrågade resenärerna säger att de gärna ser att deras val av resor också gör skillnad för resmålets återhämtning, och fler än hälften (55 %) vill veta hur deras pengar går tillbaka till det lokala samhället.

 7. INGET MER 9 TILL 5 
  Under pandemin har det blivit allt vanligare att jobba hemifrån. En effekt av detta är att många kommer åka på längre resor i framtiden för att kunna kombinera jobb och fritid i högre utsträckning än tidigare. Med färre jobbrelaterade begränsningar – t.ex. att inte behöva komma in till kontoret fem dagar i veckan – och en längtan efter ett miljöombyte under jobba hemifrån-perioden kommer vi se en ökning av “jobbmestrar”. Resenärerna kommer se över möjligheten att förlänga semestern och stanna kvar en extra vecka eller två för att jobba på distans från resmålet, alternativt det omvända – planera semestern i samband med en period av distansarbete. Bärbara datorer lär bli en allt vanligare syn i handbagaget, och att ha en skön plats för avkoppling blir ett måste i valet av boende.

  Över en tredjedel av resenärerna (37 %) har redan övervägt att boka en vistelse för att kunna jobba från ett annat resmål, medan 40 % skulle kunna tänka sig karantän för att kunna jobba från en annan plats.  Reseplattformar och boenden måste prioritera att framhäva jobbvänliga faciliteter och WiFi-hastighet för att locka dessa digitala vagabonder. På samma sätt ökar jobbresenärernas behov av avskildhet, städning och längre vistelser vilket ställer högre krav på att boendena kan erbjuda jobbvänliga alternativ. Medan många företag säkerligen kommer utvärdera sin inställning till jobbresor i framtiden, fortsätter jobbresenärerna att maximera resorna de gör. Över hälften (52 %) säger att de skulle ta chansen att förlänga en jobbresa för att även kunna njuta av fritid på resmålet.

 8. ENKLA NÖJEN
  I takt med att vi lär oss handskas med konsekvenserna av pandemin under 2021 och framåt, kommer många resenärer fortsätta uppleva världen på det nya, enkla viset. Vi har tillbringat mycket tid i våra hemstäder tillsammans med nära och kära, vilket har lett till andra prioriteringar och en önskan om att njuta av våra naturresurser. På Booking.com har användningen av rekommendationer relaterade till enklare nöjen som vandring (94 %), frisk luft (50 %), natur (44 %) och avkoppling (33 %) ökat sedan pandemins start.*** Undersökningen visar att två tredjedelar (69 %) kommer uppskatta enklare upplevelser på semestern, t.ex. att tillbringa tid utomhus eller bara vara med familjen. Över hälften (56 %) kommer att leta sig till mer lantliga upplevelser, bort från folkmyllret, för att njuta av naturen.

  Med tanke på det ökade fokuset på privatliv, mer plats för sig själv samt städning och hygien, är det föga förvånande att allt fler resenärer letar efter boenden med hemkaraktär. 42 % säger att de hellre vill bo i ett semesterhus eller en lägenhet framför ett hotell. 2019 föredrog 64 % att bo på hotell****. Nästan hälften (46 %) kommer välja att äta hemma istället för på restaurang under resan, så ett fullt utrustat kök blir en viktig faktor för semesterbostäder i framtiden. Avkopplande vistelser är också något som kommer ligga högt upp på önskelistan och 51 % säger att det är deras föredragna typ av resa, följt av solsemestrar (40 %) och storstadsresor (29 %).

 9. SPONTANITET OCH TEKNIK
  Tekniska innovationer kommer att spela en viktig roll i att återuppbygga tryggheten för resenärer. Vi kommer även se en ökad användning av teknik för att anpassa oss till nya resvanor.  Tekniken kommer hjälpa oss att återfå spontaniteten, tryggheten och bekvämligheten från förr, samtidigt som den kan bidra till ett säkrare och mer ansvarsfullt resande. 64 % av resenärerna är redan ense om att teknologin kommer att spela en viktig roll när det gäller att kontrollera hälsorisker på resande fot, och 63 % säger att boendena måste använda sig av den senaste tekniken för att resenärerna ska kunna känna sig trygga. Över hälften (53 %) vill använda tekniska lösningar för att göra sista minuten-bokningar på restauranger, och 21 % vill se fler lösningar för självbetjäning istället för biljettdiskar. Över hälften (55 %) ser också positivt på den potential som de teknologiska lösningarna har för att skräddarsy upplevelser i framtiden. Den tillit vi har för teknologin kommer fortsätta växa i takt med att dessa lösningar blir mer och mer inrotade i våra reseupplevelser.

  De kommande innovationerna lär skapa ännu större förändringar med förbättrade användarupplevelser online som kan påverka vårt framtida beteende och vår planering när det handlar om resor. Fler än en tredjedel (36 %) skulle känna sig tryggare med att åka till ett okänt resmål om de kunde upptäcka det på förhand med hjälp av VR-lösningar (virtuell verklighet). Med det sagt förblir dock den äkta varan det mest populära alternativet då endast 30 % förväntar sig att delta i fler virtuella upplevelser/onlineupplevelser som arrangeras för turistattraktioner, lokala turer och workshops. Detta pekar på att även om teknologin kan bidra till att göra resan bekvämare, tryggare och mer personlig så kommer tekniklösningarna primärt fungera som hjälpmedel framöver, och (ännu) inte ersätta upplevelsen av att själv se, känna och smaka.

Arjan Dijk, Senior Vice President och Chief Marketing Officer på Booking.com, säger: “2020 har varit ett år olikt alla andra, och även om det kommer dröja innan resandet återgår till samma nivåer som innan pandemin, pekar alla tecken på att resandet spelar en grundläggande och bestående roll i våra liv. Resor fortsätter vara en källa för glädje och inspiration bland människor över hela världen i dessa osäkra tider, oavsett om detta kommer till uttryck via drömmar, planering eller genom att tänka tillbaka på de resor vi tidigare gjort. Att resa ger oss en bättre förståelse för varandra och tillsammans med vår gemensamma önskan om att upptäcka vad som finns bortom horisonten skapas en unik potential för att resandet återvänder starkare än någonsin och blir en viktig faktor för tillväxt, jämlikhet och framgång för människor över hela världen de kommande åren. Under tiden kommer vi, med vårt mål om att göra det lättare för alla att uppleva världen, att finnas där för våra kunder och erbjuda dem ett brett utbud, prisvärda alternativ och lättillgängliga upplevelser oavsett var de befinner sig eller vilken slags enhet de använder, så att alla resenärer kan njuta av de oförglömliga upplevelser som världen har att bjuda på.”

Relaterade Artiklar