Hem NYHETER Shopello lanserar AI-motor för Google Shopping: E-handlare behöver bara betala för trafik som ger försäljning

Shopello lanserar AI-motor för Google Shopping: E-handlare behöver bara betala för trafik som ger försäljning

Publicerat av: Redaktionen

Speqta lanserar Shopello BidBrain, en innovativ lösning som för första gången öppnar upp för CPO-annonsering i Googles plattform för shoppingannonser.

Shopello lanserar AI-motor för Google Shopping: E-handlare behöver bara betala för trafik som ger försäljning 3Tjänsten har utvecklats under drygt ett år och innebär att e-handlaren inte längre behöver betala för klick som inte leder till köp, utan endast för klick som ger försäljning. Shopello BidBrain™ gör det möjligt för nätbutiker att själva bestämma hur stor del av försäljningen eller vinsten som de vill spendera på trafiken.

Cervera är en av de e-butiker som varit med i det initiala pilotprojektet. Björn Holmkvist, som är Cerveras digital growth manager, förklarar:

– Att kunna sätta vilken procentsats av försäljningen, eller i vårt fall vinsten, som trafiken får kosta gör det otroligt förutsägbart. Att addera Shopello BidBrain™ till vår befintliga lösning var en bidragande orsak till att december 2019 blev den bästa månaden någonsin för Cerveras e-handel.

Shopellos BidBrain™ är en plattform som direkt går in i Googles produktsök och adderar en egenutvecklad AI som lär sig konsumentens köpbeteende. Tusentals butiker som är anslutna till Shopellos nätverk förser AI-systemet med miljontals transaktioner och intelligensen optimerar sedan kontinuerligt e-handlarnas specifika erbjudanden för att bättre förutsäga vilka annonser som leder till köp. Det gör det möjligt att automatisera och optimera budgivningen i realtid utifrån ett obegränsat antal parametrar, något som är praktiskt omöjligt vid manuell optimering.

– Genom att optimera butikens produktlista (feed) och justera buden i realtid skickar Shopello BidBrain™ endast trafik som har stor sannolikhet att konvertera till försäljning. Tidigare betalade e-handlarna för all trafik som skickades till sajten, oavsett om den resulterade i köp eller ej, nu kan de välja att endast betala en procentsats av försäljningen eller vinsten som genereras, säger Fredrik Lindros, VD för Speqta, och fortsätter:

– Den mest uppenbara fördelen för e-handlaren är att det innebär helt riskfri annonsering. Att annonsera på Google och enbart betala för annonser som leder till köp är lite av en helig gral för marknadsförare. Lägg därtill att de nu når nya kunder de annars inte hittat. Jag menar att det är en otrolig konkurrensfördel, speciellt för de medelstora och stora e-handlarna som redan idag har en fungerande onlinehandel och annonserar via Googles produktsök.

En avgörande drivkraft bakom utvecklingen av BidBrain har varit den starka trenden mot en allt mer digital annonsmarknad och framgångarna för Google Comparison Shopping Service (CSS).

Under 2019 passerade andelen digitala annonser 50% av marknaden globalt för första gången och i Sverige har andelen redan passerat 60%, enligt eMarketer. Sökannonsering är i särklass störst inom digital marknadsföring och Google dominerar det segmentet. Ett av de populäraste är produktannonser, dvs annonser som visas när konsumenten söker produkter med intentionen att göra ett köp. Den kategorin annonser har seglat fram som en av de effektivaste säljkanalerna för e-handeln och utgör idag 37% av den totala sökannonseringen, motsvarande 34 miljarder dollar globalt, enligt eMarketer.

– Sök har blivit den viktigaste kanalen för marknadsförare online, i synnerhet Googls’s produktannonser. Med BidBrain™ kan vi leverera nya kunder som handlarna annars inte når. Data från mer än 3000 e-handelsbutiker gör det möjligt, något som den en enskilde handlaren saknar. Att de dessutom bara behöver betala för annonser som faktiskt leder till köp innebär att vi kan erbjuda något som inte tidigare varit möjligt med Googles klick-baserade betalmodell, säger Fredrik Lindros.

Relaterade Artiklar