Det ska bli lättare för svenska bönder att nå ut med sin lokalproducerade mat.
I ett samarbete mellan Mylla.se och Gordon Delivery testas nya vägar för att förbättra distribution och logistik för småskaliga livsmedelsproducenter.
– Genom att göra Gordons last mile till Myllas first mile kan vi leverera närodlad mat från lokala bönder till kunder runt om i hela Sverige, säger Ali Ghoce, vd och grundare för Gordon Delivery.
För små livsmedelsproducenter på landsbygden är det en utmaning att få logistiken att gå ihop. Ofta är volymerna små, och avstånden långa mellan gårdarna för passerande lastbilar vilket innebär väldigt mycket körning för den enskilde producenten. Men genom att vända på hanteringen har den skånska matmarknadsplatsen Mylla.se tillsammans med Gordon Delivery hittat ett nytt effektivt sätt att, på producentens villkor, förflytta livsmedel och råvaror från gården. Detta möjliggör för producenterna att nå ut med närodlad mat i en obruten kylkedja till miljoner av kunder.
– Till skillnad från andra last mile-aktörer når Gordon Delivery nio miljoner invånare i Sverige med en obruten kylkedja, vi levererar dagligen hem mat till kunder i både stad och landsbygd. Här såg vi tillsammans med Mylla gemensamma möjligheter att göra vår last mile till Myllas first mile, där våra förare passar på att hämta upp lokalproducerade produkter längs med rutterna samtidigt som de utför sina leveranser, säger Ali Ghoce.
Lokalproducerade råvaror och livsmedel från leverantörer som säljer via Myllas marknadsplats flyttas på så sätt från gårdar, slakterier och mejerier till Myllas terminal i Malmö som ligger vägg i vägg med Gordons terminal. Här lagerhålls, plockas och packas ordrar med lokalproducerade råvaror. Från terminalen i Malmö lastas de sedan på Gordons bilar igen inför levereras hela vägen hem till kundens dörr via Gordons distributionskedja.
– Med vår nya lösning kan vi erbjuda en nationell lösning för effektiv samdistribution av småskaligt producerade livsmedel, som öppnar upp en helt ny marknad för svenska bönder och odlare. Samtidigt tillgängliggör vi ett lokalproducerat utbud som verkligen efterfrågas av konsumenterna, säger Jens Thulin, medgrundare för Mylla och lantbrukare på Vismarlövsgården.
Under våren har systemet testats med leveranser till 1,5 miljoner kunder i Skåne med omnejd. Nu ska systemet skalas upp till ett nationellt system och inkludera många fler småskaliga producenter. I ett första skede ska modellen expanderas till Halland, Västra Götaland och Kronoberg.
– På Mylla vill vi dels underlätta för konsumenter att handla lokalproducerat, dels förenkla för producenterna att nå marknaden med bättre marginaler. Genom vårt samarbete med Gordon gör vi det möjligt, och vi ser fram emot den fortsatta gemensamma resan, säger Jens Thulin.