Hem NYHETER Så undviker du att bli lurad på Black Friday

Så undviker du att bli lurad på Black Friday

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsexperten Niels Frederiksen på Mimecast delar här med sig av fem tips för att minska riskerna att bli lurad när du handlar varor under den stora köpdagen Black Friday.

Så undviker du att bli lurad på Black Friday 2

Niels Frederiksen

Under de 24 timmar som fenomenet Black Friday varar, så kommer otaliga varor att köras genom digitala betalningssystem. Svenskarna shoppade för hela 6,7 miljarder kronor under Black Friday 2018, enligt en Postnord-undersökning. Black Friday, som i år infaller 29 november, har utvecklats till att bli årets största enskilda handelsdag.

Tyvärr så är Black Friday en populär dag även bland cyberkriminella som i readjungeln på alla sätt försöker lura konsumenterna på pengar, varnar Mimecast, ett av världens ledande IT-säkerhetsföretag, vars IT-säkerhetsexpert Niels Frederiksen här delar med sig av fem tips för att undvika att drabbas.

Köp dina varor på ett säkert nätverk

Se till att din dator, telefon eller surfplatta ingår i ett säkert och lösenordskyddat nätverk, t ex ditt teleoperatörs- eller hemmanätverk. Om du handlar dina varor via ett öppet nätverk, som t ex på ett kafé, kan hackare lättare fånga upp information om dig, din adress och ditt betalkort.

Klicka aldrig på popup-fönster

“Klicka här och spara 50 procent”-erbjudanden kan låta lockande, särskilt under Black Friday, då folk ständigt håller utkik efter prisnedsatta varor. Men du bör motstå frestelsen att klicka på dessa popup-fönster, eftersom cyberbrottslingar med denna metod enkelt kan föra över dig till webbplatser där din dator är sårbar för attacker. Gör istället dina inköp på det aktuella företagets webbplats eller via dess officiella app, som kan laddas ned från Google Play Store eller Apples App Store.

Använd alltid unika lösenord

I vissa online-butiker kan du få större rabatt om du registrerar en användare och anmäler dig till ett kundprogram. Det är inget fel med det, men du bör i så fall använda ett unikt lösenord. På så sätt kan IT-kriminella endast komma åt din profil genom att hacka ditt lösenord.

Radera alla osannolika erbjudanden från din inkorg

Det vimlar av osannolika slagord och besparingserbjudanden i samband med Black Friday, varav många landar i din e-postinkorg i form av nyhetsbrev. Du bör omgående ta bort nyhetsbreven med bilagor, då risken är överhängande för att de innehåller virus eller andra skadliga filer.

Kontrollera avsändaradressen

Är du känd för att vara familjens fyndare, genom att du vidarebefordrar e-postmeddelanden med de bästa erbjudandena? Du bör vara försiktig med detta, eftersom cyberbrottslingar maskerar sina e-postmeddelanden med farliga filer, så de ser ut som om de kommer från betrodda företag. Du kan snabbt avslöja bedrägeriet genom att titta en extra gång på avsändarens e-postadress, så att adressen efter snabel-a:et verkligen stämmer överens med det betrodda företagets adress.

 

Relaterade Artiklar