Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutet
Hem E-HANDEL Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutet

Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutet

Publicerat av: Redaktionen

E-handlare förväntas idag erbjuda smidiga och flexibla leveranser hela vägen hem till dörren.

Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutet 1

Det som avgör om kunderna kommer tillbaka är hur snabb och flexibel leveransen är, enligt Pär Svärdson, VD och grundare på Apotea.

Men på vilket sätt bidrar hemleveranser egentligen till fler köp i nätbutikerna? Best Transport har pratat med e-handelsgurun Pär Svärdson, VD och grundare för Apotea som är samarbetspartner till transportaktören.

Best Transports hemleveranser ökade med hela 70 procent 2018 jämfört med föregående år och transportbolaget arbetar kontinuerligt med att möta konsumenternas krav på flexibla leveranser. Apotea har samarbetat med Best Transport sedan 2014 och tillsammans var bolagen tidiga med att introducera hemleveranser alla dagar i veckan.

– En stor anledning till Apoteas framgång är det faktum att vi erbjuder bra hemleveranser. Det som driver köp på vår sajt är sortimentet och priset men det som avgör om kunderna kommer tillbaka är hur snabb och flexibel leveransen är. Där är hemleveranser ett viktigt alternativ, säger Pär Svärdson, VD och grundare på Apotea.

Tillsammans med Best Transport lanserade Apotea hemleveranser under kvällstid. Det bidrog i sin tur till att konsumenternas krav på flexibla leveranser ökade. Något som är fullt berättigat enligt Svärdson.

– Det är viktigt att det är kunden som sitter i förarsätet och styr. Vissa leveranser passar bäst att få hem på kvällen, andra passar bättre att hämta hos ett ombud. Framförallt är det är viktigt att erbjuda flexibla alternativ, så att konsumenten själv kan bestämma när och var varor levereras, fortsätter Pär Svärdson.

Snabba leveranser minskar returmängden

Enligt Svärdson blir det i takt med e-handelns expansion allt viktigare för e-handlare att hålla leveranstiderna korta. Apoteas VD menar att ju kortare leveranstid desto mindre risk är det att kunden hinner ångra sitt köp.

– Om din beställning levereras snabbt hinner du som konsument varken bli orolig eller osäker, vilket leder till att risken för retur minskar. Om din leverans istället tar närmare en vecka finns det en stor risk att du hunnit köpa varan någon annanstans, pengarna tagit slut eller att du ångrat dig, säger Pär Svärdson, VD och grundare på Apotea.

– Snabba och flexibla leveranser är extremt viktigt ur flera aspekter, inte minst av de skäl Svärdson lyfter. Vår målsättning är tydlig – vi ska vara ledande på snabba leveranser i Norden. Det innebär ett ständigt utvecklingsarbete av hela varuflödet, från bokningstillfället till leverans. På så vis kan vi hela tiden ge ökad leveransflexibilitet samtidigt som vi ger både e-handlaren och mottagaren full kontroll över hemleveransen, säger Niklas Knight, VD på Best Transport.

Relaterade Artiklar