Hem NYHETER Så kan svenskarnas hem bli smartare och mer hållbara

Så kan svenskarnas hem bli smartare och mer hållbara

Publicerat av: Redaktionen

Det pratas mycket om det smarta hemmet och det kommer ständigt nya tekniska innovationer som ska göra våra liv enklare, och i många fall även mer hållbara.

Så kan svenskarnas hem bli smartare och mer hållbara 2

Edgeir Vårdal Aksnes, VD på Tibber

I en ny Norstat-undersökning från elbolaget Tibber har man tagit tempen på hur svenskarna tagit till sig av den smarta och hållbara tekniken.

I undersökningen som genomfördes av Norstat på uppdrag av det svensk-norska elbolaget Tibber tidigare i år uppger 8 procent av respondenterna att de har ett så kallat smart hem – ett hem med olika typer av teknik som underlättar i vardagen. Ett exempel är en smart hub, som t.ex. Google Home eller Alexa, vilket drygt en av tio (13 procent) uppger att de har hemma. När det kommer till smart teknik som gör hemmet mer hållbart svarar 8 procent att de har smart uppvärmning och 3 procent har smart strömstyrning – något som sannolikt kommer att öka inom den närmaste framtiden, menar Tibbers VD Edgeir Vårdal Aksnes.

– Det finns mycket att vinna på att investera i smarta produkter – både för klimaten men också för den egna plånboken. Dessa produkter har sakteligen börjat sprida sig i svenska hem och jag tror att detta kommer att bli standard i framtiden, på samma sätt som smarta telefoner och TV-apparater har blivit, säger Edgeir Vårdal Aksnes, VD på Tibber.

Med smart uppvärmning och smart strömstyrning låter användaren få kontroll över sin energiförbrukning, vilket också gör det möjligt att styra över den – och förbruka mindre energi. En smart termostat till värmepumpen kan till exempel sänka elförbrukning med 9,3 procent.

Relaterade Artiklar