Hem NYHETER Så gör kameramobilen oss till bättre fotografer

Så gör kameramobilen oss till bättre fotografer

Publicerat av: Redaktionen

Kameramobilen fortsätter sitt segertåg över världen. Under 2020 beräknar analysföretaget Keypoint Intelligence att det tas 1,4 triljoner bilder och att 90 procent av dem tas med en mobil-kamera.

Så gör kameramobilen oss till bättre fotografer 3Som jämförelse togs det 660 miljarder digitala bilder 2013, alltså mer än en fördubbling från då till idag. Och av alla dessa bilder och videor som vi tar så är naturligtvis en hel del bilder på oss själva. Enligt en undersökning från Huawei så tar vi i genomsnitt 450 selfies per år. Men stillbilden är en sak, det är inom video och filmskapande som det verkligt spännande händer.

-Det är ju en sak att antalet bilder och filmer ökar, men vi menar att världens alla mobilkamerafotografer också blir bättre. Krafter som driver utvecklingen är exempelvis alla unga filmkreatörer som nu kan skapa film med bara en mobil till hands, influencers vars innehåll är starkt koncentrerat kring bildmediet och alla film- och fotoamatörer som växer till antalet och som också bara blir bättre i sitt skapande. Kombinerat inspirerar de varandra och andra och bidrar till att driva oss på Huawei att ligga i absoluta framkant gällande högpresterande smarta kameramobiler, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Med vårt ökande intresse kring bilder och videos kommer också trender gällande hur vi tar bilder och hur vi använder dem. Därtill att vi hela tiden blir bättre. Eftersom det inte finns några gränser i hur många bilder man kan ta eller filmer man kan skapa så kan användare konstant testa, justera, göra om i närmast oändlighet tills man är helt nöjd. Mängden av sajter och sociala medier där vårt bildinnehåll publiceras blir också till inspiration för oss alla att utveckla våra fotografiska förmågor. Foto, men kanske speciellt filmer, är något som vi blir bättre och bättre på. Barn och unga tränar sin förmåga att filma och skapa från väldig ung ålder, plus att de dessutom publicerar sina alster på olika sajter, gör att kunskapen om att filma blir bättre för varje dag som går.

För Huawei är den ultimata kameran en viktig drivkraft. Mobilens kamera, i alla sina delar och funktioner, ska hjälpa användaren skapa bilder, filmer och kunna vara med i alla delar av vardagen. En kamera för vardagsfotografer, kreatörer och till de mer avancerade fotoentusiasterna.

Samtliga kameralinser i nya Huawei Mate40 Pro är finjusterade för att leverera högsta prestanda. Modellen har en ultravidvinkelkamera som är lika kraftfull som huvudkameran. Andra generationens Ultra-Wide Cine-kameralins erbjuder nu ett ännu bredare synfält, så att användare kan fånga vackra vidsträckta landskap, medan huvudkameran ger äkta högupplösta bilder. Bildkvaliteten har förbättrats ytterligare med Full Pixel Octa PD AutoFocus. Den förbättrade korrigeringen av linsförvrängning baseras på ansiktet, kroppen, armar och ben, vilket gör ultravidvinkellinsen användbar i ännu fler scenarier än tidigare. Huawei Mate40 Pro har en optisk telefotokamera med periskopkonstruktion och stöd för 10x hybridzoom samt 50x digital zoom.

Att filma med mobilen har gått från lågupplöst, extremt korta filmsnuttar och väldigt låg kvalitet till dagens i det närmaste professionella filmkvalité. Huawei filmade redan förra året en hel reklamfilm med Huawei P30 Pro och möjligheterna och kvaliteten har sedan dess bara blivit bättre. Hårdvarans fokus på detaljer till mjukvarans stöd i form av HDR (High Dynamic Range) vilken skapar en extrem detaljrikedom, stabiliseringsfunktioner som ger den professionella känslan i till exempel kameraåkningar eller fokuseringen som följsamt och snabbt följer kamerans rörelser. Det är alltså inte längre någon tvekan om att den smarta mobilkameran är ett reellt alternativ till alla de som vill skapa film på en mycket hög nivå.

När det gäller skapandet av 4K-film är Huawei Mate40 Pro i en klass för sig. Enheten är branschens ledande smarta mobil för att stödja XD Fusion HDR Video på hårdvarunivå. Andra nyheter inkluderar Tracking Shot, som utnyttjar beskärning av ultravidvinkel i realtid och avancerade algoritmer för att identifiera och följa motivet i en tagning. För efterproduktion av professionell kvalitet erbjuder Huawei Mate40 Series funktionen Story Creator, som tillhandahåller sex mallar av hög kvalitet som automatiskt väljer tagningar inklusive tilt, panorering och tidsfördröjning, vilket möjliggör riktigt professionella filmeffekter. Bakgrundsmusik, filter och effekter kan också enkelt läggas till.

Ultra Vision Selfie Camera på Huawei Mate40 Pro tar vloggar och selfies till nya höjder tack vare stöd för 4K-inspelning och möjligheten att fotografera i ett av tre tillgängliga synfält (FoV), allt från nära och personligt till ultravidvinkel. Slow-Motion Selfie ger den främre kameran ännu mer mångsidighet genom att låta användarna lägga till en dramatisk känsla när de dokumenterar sina aktiviteter.

Priser och tillgänglighet
Huawei Mate40 Pro finns på den svenska marknaden sedan den 16 november. Tillgängliga färger är svart och silver och rekommenderat cirkapris är SEK 12 990 inklusive moms.

Relaterade Artiklar