Hem NYHETER Rensa förrådet och överlev skrala januari – åtta av tio svenskar har saker hemma att sälja enligt undersökning

Rensa förrådet och överlev skrala januari – åtta av tio svenskar har saker hemma att sälja enligt undersökning

Publicerat av: Redaktionen

Skrala januari är här, men för att få ekonomin att gå ihop finns det smarta saker att göra – exempelvis sälja vidare saker som man inte använder.

Rensa förrådet och överlev skrala januari – åtta av tio svenskar har saker hemma att sälja enligt undersökning 3Åtta av tio svenskar uppger att de har saker i sina hem som de inte använder och en av tre svenskar säger att de handlar mer begagnat idag än för tre år sedan, enligt en färsk undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av Tradera.

I januari brukar det sina i plånboken efter julklappsshopping och vinterresor och därför är det ett perfekt tillfälle att rensa i förrådet, sälja vidare sina hyllvärmare och samtidigt tjäna en slant.

– Det finns en helt annan medvetenhet kring sakers värde idag. Det är glädjande att se att folk bryr sig mer om miljön och vill se att deras bortrensade ägodelar återanvänds. Samtidigt ser vi att drygt en av fem svenskar fortfarande sparar sina onödiga ägodelar i förråd, och för dem finns det mycket pengar att tjäna, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Allra mest är det kläder, skor, leksaker, vinylskivor, frimärken samt keramik och porslin som säljs på Tradera i januari. Det som trendar på Tradera just nu är så vitt skilda saker som sällskapsspel, lampor, bilreservdelar, sömnad och stickning samt verktyg.

– Det är kul att se att så vitt skilda saker som trendar på andrahandsmarknaden. Jag tror att utvecklingen speglar en tydlig trend i svenskarnas konsumtionsmönster. Vi börjar alltmer tänka “behöver jag verkligen slänga den här, någon kanske behöver den?” oavsett om det handlar om kläder, inredning eller saker till bilen, säger Sofia Hagelin.

Tänk teknik och säsong för mer klirr i kassan

Kläder, skor och leksaker säljer bra, men om det är en större kassa man är ute efter är det bra att sälja fordon, exklusiva klockor, kameror eller hemelektronik. Bärbara datorer, TV- och datorspel samt mobiltelefoner leder ofta till budkrig vilket ofta leder till att man får bra betalt.

– Idag får man bättre betalt för sin iPhone, bärbara dator eller Nintendo än tidigare. Om man jämför med för 3–4 år sedan skiljer nya versioners tekniska finesser mindre. Dessutom har produkterna bra kvalitet och håller länge, vilket gör att snittpriserna på fjolårets versioner fortfarande är ganska högt, säger Sofia Hagelin.

Det är också smart att tänka utifrån säsong. Nu på vinterhalvåret är det enkelt att sälja exempelvis skridskor, hockey- och skidutrustning eller vinterplagg från eftertraktade märken som Peak Performance, Fjällräven, Houdini, Norröna, Tommy Hilfiger, Gant och ACNE.

Topp 10 kategorier som säljs på Tradera just nu

Rangordnat efter antal sålda produkter 1-14 jan 2020

1. Damkläder

2. Leksaker

3. Vinylskivor

4. Herrkläder

5. Frimärken

6. Keramik & Porslin

7. Sticklingar

8. DVD-filmer

9. Damskor

10. Samlarbilder

Topp 5 kategorier som trendar på Tradera

% tillväxt i antal sålda produkter 1-14 jan 2020 jämfört med 1-14 jan 2019

1. Sällskapsspel – 23 %

2. Lampor – 22%

3. Bilreservdelar – 21%

4. Sömnad & Stickning – 20%

5. Verktyg – 18%

Varor som ger mest klirr i kassan på Tradera just nu

1. Fordon (bilar, MC, mopeder, båtar, släpvagnar)

2. Exklusiva klockor

3. Flygbiljetter & presentkort

4. Datorer

5. Kameror

Traderas bästa säljtips:

1. Ta snygga bilder som visar vad du säljer. Ta gärna bilder både framifrån, bakifrån och närbilder.

2. Vara tydlig i rubrik. ”Grå tröja” lockar inte till lika stort intresse som ”Ljusgrå kashmirtröja stl S, lapparna kvar!”

3. Var ärlig och utförlig i din objektsbeskrivning.

4. Om kvitto finns, skriv det.

5. Att våga testa ett lågt utropspris är bra då det ofta lockar fler köpare och högre slutpris.

6. Sprid din annons i sociala medier – ju fler som ser din annons desto större är chansen att du får dina varor sålda.

Relaterade Artiklar