Rekordstort utbud på Tradera: Här är sakerna med bäst säljläge just nu
Hem TRENDER Rekordstort utbud på Tradera: Här kommer sakerna med bäst säljläge just nu

Rekordstort utbud på Tradera: Här kommer sakerna med bäst säljläge just nu

Publicerat av: Redaktionen

För att få in extra pengar på kontot väljer alltfler svenskar att rensa hemma och lägga ut sina saker till försäljning.

Detta märks tydligt på Sveriges största cirkulära marknad, där utbudet stigit kraftigt.

När årets ofta fattigaste månad nu inleds har Tradera analyserat andrahandsmarknaden och sammanställt de hetaste kategorierna. Här är sakerna som det är bäst läge att sälja på Tradera just nu.

På ett år har utbudet av begagnade varor ökat med nästan 25 procent på Tradera. I januari 2022 fanns det 4 027 650 begagnade saker till försäljning på Tradera och idag är den siffran 4 928 356. Var tredje sekund byter saker ägare på Tradera och 1000 nya auktioner läggs upp i timmen.

– Jag tror att en tuffare ekonomisk vardag med stigande elpriser, boräntor och inflation gör att många ser om sitt hus och rensar ut hemma för att tjäna lite extra pengar. Det är ju bra för både plånboken och planeten att vi ger våra saker ett längre liv, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Bäst säljläge på Tradera just nu

Den som sitter inne på fiskeutrustning, dockskåp, skruvdragare eller fickur har just nu goda chanser att dryga ut kassan under årets fattigaste månad. Det är nämligen några av sakerna där säljarens marknad råder på Tradera.

– Vi ser att dyrare kategorier har ökat i snittpris hos oss, till exempel exklusiva klockor, väskor och kameror. Dessa sällanköpsvaror finns det fortfarande en stor efterfrågan på, men fler drar sig för att köpa nytt på grund av det ekonomiska läget. Därför ökar istället efterfrågan på dessa på secondhandmarknaden och priserna stiger, säger Sofia Hagelin.

Rekordstort utbud på Tradera: Här är sakerna med bäst säljläge just nuKameror och Nintendo ger bra betalt

Den som vill få loss en lite större slant bör satsa på att sälja sin bärbara dator, läsplatta eller mobiltelefon. Kameror och objektiv ger också bra betalt. Även tv-spel som Nintendo Switch och Playstation 5 blir det ofta budkrig om.

Många är dessutom på jakt efter vinylspelare och vinylskivor, speciellt hårdrocksplattor och musik från 50- och 60-talet. Inom inredning är det framförallt Skultuna mässing, retroporslin och antika lampor som är populärt.

Pokemon, Barbie och fiskedrag är populärt

Barbiecore var ett av årets nyord 2022 – och just Barbiedockor och Barbiekläder är det många som letar efter på Tradera. Bland barnleksaker finns det också stor efterfrågan på Lego, Pokémonkort och dockskåpsmöbler. På Tradera hänger även många fiskintresserade, där fiskerullar och fiskedrag ofta säljs till riktigt höga priser.

– Ett gott råd är också att tänka säsong när man ska sälja. Nu i januari är det vintersporter som gäller och vi har sportlov runt hörnet. Passa på att sälja vinterskor, sonens urvuxna overall, skidkläder, skidglasögon och långfärdsskridskor. Sådant letar många efter nu, säger Sofia Hagelin.

Här är januaris hetaste kategorier på andrahandsmarknaden

(Rangordnat efter omsättning inom respektive kategori)

Personligt
Ytterplagg dam, herr och barn
Skidkläder
Skidglasögon
Vinterkängor och stövlar
Övriga herrskor
Dam- och herrparfym

Mopeder
Veteranmopeddelar 1952-1990
Motorcyklar
Puch moped
Veteranmopeder

Exklusiva klockor
Omega
Seiko
Longines
Fickur
Smart watches

Mobiltelefoner / Läsplattor
iOS
Android
IPad
Samsung

Konsolspel / Datorspel

Playstation 5
Playstation 4
Nintendo Switch
Nintendo 8-bit (NES)
Game Boy

Datorer & Tillbehör
Grafikkort (GPU)
Moderkort
Interna hårddiskar
Elektronikkomponenter
Bärbara datorer

Verktyg
Skruv- och mutterdragare
Hyvlar / Rubank
Motorsåg
Multiverktyg
Vinkelslipar

Fiskeutrustning
Fiskerullar
Beten och fiskedrag
Flugfiske

Kamera / optik
Digitalkameror
Analoga kameror
Kameraobjektiv
Kikarsikten
Tubkikare och teleskop

Leksaker
Lego
Pokémonkort
Dockskåp och dockskåpsmöbler
Barbiedockor och Barbiekläder

Inredning
Svenskt retroporslin – Gustavsberg, Arabia, Upsala Ekeby
Mässing – Skultuna
Antika lampor

Hobby
Sticklingar
Garn
Vinylspelare
Vinylskivor, speciellt hårdrocksplattor och musik från 50-60-talet.


Traderas säljguide: Så lyckas du med försäljningen

1. Det är klokt att tänka utifrån säsong. Sälj skidjackan och långfärdsskridskorna nu och vänta med sommarklänningen i några månader till tills det börjar bli säsong för det.

2. Du kan sälja fler saker än du tror. Märkeskläder i gott skick, lego, läsplattor, mobiltelefoner, glas och porslin, antik / retro inredning, leksaker, samlarsaker som tex Pokémonkort, mynt, frimärken och vinylskivor.

3. Ta snygga bilder i kvadratiskt format som visar vad du säljer. Se till att ha bra ljussättning. Ta gärna bilder både framifrån, bakifrån och närbilder.

4. Vara tydlig i rubrik och objektsbeskrivning. Nämn gärna både prylens namn, modellnummer, färg, storlek, material, skötselråd, skick.

5. Var ärlig och utförlig. Om kvitto finns, skriv det också.

6. Att våga testa ett lågt utropspris är också bra, det lockar ofta till flera köpare och högre slutpris.

7. En bra tid att ha som sluttid på dina annonser är helger och framförallt söndagskvällar. Då är många inne och budar på Tradera.

Relaterade Artiklar