Hem NYHETER Rekordsnackig sommar när svenskarna åkte på hemester

Rekordsnackig sommar när svenskarna åkte på hemester

Publicerat av: Redaktionen

Sällan har så många svenskar åkt på hemester som denna sommar, och en frekvent kompanjon i värmen har varit mobiltelefonen som man använt mer än någonsin för att ringa med.

Rekordsnackig sommar när svenskarna åkte på hemester 2

Andreas Suazo, nätexpert på Telenor

Antalet samtal ökade med 19 procent under perioden 1 juli – 23 augusti jämfört med samma datum förra året och de totala samtalsminuterna ökade med 27 procent.

Mobilsurfen fortsätter även den att öka, förutom i Gotland där det istället blev en tydlig surfdipp.

Mellan veckorna 27 och 34 (1 juli till 23 augusti) ökade mobilsurfen med 26 procent i år jämfört med samma period förra året.

Den uppladdade datan, som exempelvis videosamtal, uppladdade filmer och bilder ökade med 22 procent. Antalet personer som surfade i Telenors nät under perioden ökade med 9 procent jämfört med förra året.

– Att mobilsurfen fortsätter öka är egentligen inget nytt, men den stora beteendeförändringen vi ser är att vi ringer våra nära och kära mer än någonsin. Antal samtal är annars något som årligen sjunker. Vi såg ett trendbrott redan i våras när många blev isolerade och en stor andel svenskar började jobba hemifrån. Samtalen ökade rejält och det är tydligt att den trenden har hållit i sig på semestern. Samtalen blir fler och längre och de totala samtalsminuterna som ringdes i Sverige denna sommar måste nog vara rekord, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Antalet samtal ökade med 19 procent och de totala samtalsminuterna med 27 procent jämfört med samma period (vecka 27 – 34) som i fjol. Den genomsnittliga samtalslängden ökade med 8 procent, en mindre ökning än vad Telenor noterade tidigare under våren 2020 (då ökade samtalslängden med 25 procent).

I Kalmar sker surfboom – Gotland minskar efter inställda evenemang

Kalmar är det län där den totala mobilsurfen ökat mest i sommar (56 procent) och när det gäller uppladdad data (t.ex. videosamtal) står Uppsala i topp med en ökning på 38 procent. I andra änden av skalan ligger Gotland, som utmärker sig med en negativ utveckling på uppladdad mobildata (-1 procent) och blott 12 procents ökning på total förbrukad mobildata. Det är långt under de nationella snitten på 22 respektive 26 procents ökning. Gotland är det enda län i Sverige som har en negativ utveckling på uppladdad data.

– Det är ett trendbrott med en minskning av det här slaget. En bidragande orsak är troligen en del uteblivna sommargäster och besökare till årliga välfyllda evenemang som Almedalen, där inte minst mobilen fyller en viktig funktion i vimlet och minglandet, säger Andres Suazo.

 

Relaterade Artiklar