Hem NYHETER Publikpremiär tillsammans och provåkning med Polestar

Publikpremiär tillsammans och provåkning med Polestar

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det klart. Den helelektriska Polestar 2 kommer till eCarExpo i Göteborg 29/11-2/12.

Publikpremiär tillsammans och provåkning med Polestar 3Kanske det första riktiga alternativet till storsäljaren Tesla 3. För den som vill känna på 600 hk hybridkraft kan besökarna också få en unik och hisnande upplevelse och provåka 1,7 miljoners GT-prestandahybriden Polestar 1. Det är första gången bilarna kan ses och upplevas tillsammans i Sverige.

Intresset för den nya svenskutvecklade elbilen Polestar 2 är megastort. Billen från det fristående företaget, som samägs av Volvo Cars och Zhejiang Geely Holding, väntas bli en urstark utmanare till Teslas storsäljande Model 3. Före Volvos egen elbil, Volvo XC40 Recharge, får nu Polestar 1 sin publika premiär på eCarExpo på Svenska Mässan.

Med sina anor från tätstriderna på racerbanorna runt om i världen tar Volvo Cars premiummärke Polestar med sig sin prestandaprofil när de lanserar sin första helelektriskt drivna bil, Polestar 2. Med 300 kW effekt, 408 hk och 660 Nm vridmoment i sin originalversion accelererar elbilen 0-100 på fem sekunder. Räckvidden uppskattas till 50 mil (WLTP/NEDC).

Polestar 2 anses vara en förebild i fråga om elprestanda och är därför en spännande nykomling på eCarExpo. Ett batteri på 78 kWh och elmotorerna på framaxeln (EFAD) och bakaxeln (ERAD) med permanentmagnetmotorer utvecklar vardera 150 kW och 330 Nm vridmoment. Elmotorerna återvinner dessutom bilens rörelseenergi vid inbromsningar (regenerativ bromsning eller bromskraftåtervinning) – energi som annars skulle förbrukas som värme.

Som den första bilen i världen har Polestar 2 ett integrerat infotainmentsystem från Android. Det ger föraren tillgång till inbäddade Google-tjänster som Google Assistant, Google Maps med stöd för elfordon och Google Play Store.

När Polestar 2 börjar levereras i Sverige sommaren 2020 – före Volvo XC40 Recharge – kan den med sin prestandaprofil också utrustas med ett racinginspirerat performancepaket bestående av effektivare Brembo-bromsar och ett stötdämparpaket från Öhlins.

Polestar gör en gedigen premiärentré på eCarExpo. Skulle man vilja känna på en riktig hybridvärsting, så bjuder Polestar besökarna på att åka med i den vassa coupémodellen Polestar 1. Det är ett kraftpaket på 600 hk och ett vridmoment på 1000 Nm med två elmotorer som driver bakhjulen och en bensinmotor som driver framhjulen.

Vill man själv provköra elbilar på eCarExpo så är det bara att låna en av 50-talet el- och laddhybridbilar på Defas laddgata, många som är heta nyheter i höst på svenska marknaden, och köra direkt ut från mässgolvet i Göteborgstrafiken för en runda.

Elbilsmässan eCarExpo är Nordens ledande mässa om laddbara bilar och laddning för elbilar och arrangeras i Svenska Mässan i Göteborg den 29/11-1/12 2019. Mässan kommer även till Friends Arena i Stockholm 7-9 februari 2020 där besökarna kommer att kunna provköra elbilar inomhus på en 600 meter lång provkörningsbana under mässan.

Relaterade Artiklar