Plus för skor – minus för kläder
Hem TRENDER Plus för skor – minus för kläder

Plus för skor – minus för kläder

Publicerat av: Redaktionen

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fysiska butiker, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,7 procent i december jämfört med samma månad förra året.

Plus för skor – minus för kläder 2Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning uppvisade en ökning med 7,2 procent.

För helåret 2017 har försäljningen av kläder i fysiska butiker minskat med 2,6 procent. Under samma period har försäljningen i skobutikerna följt samma mönster och minskat med 2,5 procent.

December 2017 Helår 2017
Butiker Kläder -4,7% -2,6%
Skor 7,2% -2,5%

Kommentarer från Svensk Handel Stil:

– Det var snön i början av månaden och inte julhandeln som gav en bra månad för skohandeln, medan klädförsäljningen visade minus, konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

– Mellandagsrean i modehandeln har delvis tappat i intresse eftersom Black Friday på kort tid övertagit rollen som fyndköpsfenomen. Branschen har genom sin jakt på rabatter först minskat i den reguljära julhandeln och nu har också mellandagsreans betydelse avtagit, menar Sandström. I vår julprognos hade skohandeln till och med den 20 december ökat med 10 procent och kläder minskat med 4,5 procent. Därefter har alltså klädhandeln inte sett någon förbättring samtidigt som skoförsäljningen också har försämrats, vilket tyder på en dålig julspurt och mellandagsförsäljning.

– Totalt har försäljningen för skor och kläder i de fysiska butikerna minskat med 2,5 respektive 2,6 procent under 2017. Det är ett dystert facit som också bör få varje långsiktig hyresvärd att börja fundera, avslutar Mikael Sandström.

Stilindex 1217

Relaterade Artiklar