Nya vänner och starkare vänskapsrelationer, enligt 4 av 10 gamers
Hem GAMING Nya vänner och starkare vänskapsrelationer, enligt 4 av 10 gamers

Nya vänner och starkare vänskapsrelationer, enligt 4 av 10 gamers

Publicerat av: Redaktionen

Gaming fyller en viktig roll för många utövare genom att både främja sociala interaktioner och stärka befintliga vänskapsrelationer.

Det visar en ny undersökning från Novus och Ingka Centres. För att få fler att upptäcka e-sportens värld anordnar Svenska E-Sportförbundet (SESF) tillsammans med Ingka Centres ett 2-dagars event fyllt med gaming och inspiration.

I en ny undersökning från Ingka Centres, gjord av Novus, bland mer än 1 000 svenskar, svarar 43% av de tillfrågade att dator- och tv-spel kan främja sociala interaktioner.

Resultatet utmanar föreställningen om att gaming är ett ensamt tidsfördriv och pekar istället mot att det är en aktivitet som kan bidra positivt till människors välmående och psykiska hälsa. Bland dem som regelbundet spelar video- och/eller datorspel svarade 41% att spelandet har gett dem nya vänner eller gjort befintliga vänskapsrelationer starkare.

Någon som kan vittna om spelandets positiva inverkan är Robin “OneHandedOnly” Andersson, idag en världens mest kända gamers. Efter att ha drabbats av en stroke 2019 och som ett resultat av det blivit delvis förlamad, tvingades Robin att förändra sitt liv totalt. Tiden efter hans stroke präglades av en lång rehabilitering som var krävande både fysiskt och psykiskt.

Nya vänner och starkare vänskapsrelationer, enligt 4 av 10 gamers“E-sport för mig var räddningen från min depression. Det var inte lätt för mig att förlora hela mitt liv, familj, arbete, sport och drömmar. Innan jag började spela led jag av psykisk ohälsa, men tack vare alla glada och positiva människor i den här världen som lyfte upp mig har jag nu ett liv, en familj, ett jobb som jag älskar, vilket för mig är helt fantastiskt”, säger Robin ”OneHandedOnly” Andersson.

2 dagar med Sveriges bästa gamers

Torsdagen den 2 november väcker Ingka Centres liv i det mycket populära och actionfyllda spelet Rocket League mitt på Stockholms centralstation. På plats kan man spela Rocket League IRL med radiostyrda bilar och även träffa de professionella e-sportprofilerna Robert “Lem0naZ” Fridström, Daniel “Drome” Hedström, Andreas “Andruzo” Mellin och ELYOOZ.

Evenemanget fortsätter på lördag den 4 november, då Ingka Centres slår upp dörrarna till Kungens Kurva Shoppingcenter, där man kommer anordna den femte upplagan av E-sportens dag i Sverige. E-sportens dag är del av en pågående Sverigeturné med totalt sju stopp som kulminerar i det första officiella svenska mästerskapet för e-sport, på Live! arena i Älmhult den 9 december. E-sportens dag låter besökarna få en inblick i världens just nu snabbast växande sport genom prova-på-aktiviteter, tävlingar, inspirerande föreläsningar från etablerade e-sportspelare som OneHandedOnly och Fredrik ”Jaegarn” Kempf. Besökarna kan även spela Rocket League och Counter Strike 2, göra e-sporttester och tävla om gamingmöbler från IKEA till ett värde av 9 000 kr.

”E-sportens dag förenar proffs och nybörjare och visar att e-sporten är universell och inte har några gränser. Ingka Centers vill skapa mötesplatser där varje ögonblick är en möjlighet att spela och känna sig inkluderad. Vi ser gaming som en stark positiv kraft, som väcker entusiasm och främjar sociala kontakter också utanför skärmen. Gaming är en väg till verkliga färdigheter som lagarbete och multitasking och kan göra barn och vuxnas tid mer tillfredsställande och glädjefull, samtidigt som de främjar en känsla av tillhörighet”, säger Memo Hussein, marknadschef på Kungens Kurva Shoppingcenter.

Ingka Centers befinner sig på en spännande resa för att omdefiniera sina köpcentrum till levande nav för meningsfulla mänskliga kontakter och upplevelser. Visionen är att omfamna e-sport som en katalysator för denna transformation, och med hjälp av sporten förse människor i alla åldrar med något alldeles extraordinärt. E-sportens dag föddes för att spegla företagets framåtsträvande ambition genom ett långsiktigt samarbete med SESF.

”Med Ingka Centres så har vi den extraordinära möjligheten att skapa en dynamisk miljö där e-sportare kan mötas och dela sin passion för e-sport. Vi ser fram emot att fler organiserar sitt e-sportsutövande eller ansluter sig till en befintlig e-sportförening via E-sportens dag”, säger Sammi Kaidi, förbundsordförande Svenska E-sportförbundet.

 

 

 

Relaterade Artiklar