Digitala abonnemangstjänster växte med dryga 50 procent under 2017 jämfört med 2016 där försäljningen av just digitala e-böcker ökade absolut mest med drygt 115 procent.
Den fysiska bokhandelsförsäljningen blev dock helt oförändrad mellan åren. Under samma period hade den digitala boktjänsten Nextory en tillväxt på 275 procent och tredubblade sin kundbas.
– Vår strategi är fortsatt expansion, både internationellt och i Sverige, framförallt inom den växande e-boksmarknaden där vi satsar på att bli marknadsledande, säger Shadi Bitar, grundare och vd Nextory.
Svenska Bokhandlareföreningen och Svnska Förläggareföreningen tar två gånger om året fram Sveriges bokförsäljningsstatistik. Idag, den 20 februari, släpps rapporten som summerar hela förra året och resultatet visar att 2017 blev de digitala böckernas år.
– Det är ett helt nytt digitalt beteende som vi ser växa fram i Sverige. Vi är vana vid obegränsade abonnemang som Spotify och Netflix och därför är det inte förvånande att digitala abonnemangstjänster – där du som kund får lyssna och läsa hur mycket du vill – växte med dryga 50 procent under 2017. Det är en ny trend att läsa digitalt och att läsa e-böcker har många fördelar: jag kan anpassa textens storlek, läsa i mörker och framförallt har jag alltid mina böcker tillgängliga, säger Shadi Bitar, grundare och vd Nextory.
All skärmtid behöver inte vara negativ
Skärmtiden för barn ökat dramatiskt och fortsätter att öka, exempelvis använder fler än hälften av alla tvååringar en skärm 1–2 timmar varje dag. Tonårskillar har högst snitt, 8 timmar går åt till skärmtittande. Shadi menar att lite av den skärmtiden kan bli lästid och att det främst är vi föräldrar som kan introducera e-böcker för våra barn.
– Skärmtid behöver inte vara något negativt. Det som är viktigt är vad man gör framför skärmen. Med vår digitala boktjänst vill vi öka läsandet och därför är vi glada att försäljningen av just digitala e-böcker ökade absolut mest under 2017 med drygt 115 procent, säger Shadi Bitar.
Ökat ordförråd med e-böcker
Enligt Mats Myrberg, professor emeritus i specialpedagogik, behöver vi kunna cirka 50 000 svenska ord för att klara oss bra i samhället. Han menar att ett barn som läser eller blir läst för kan cirka 50 000–70 000 ord vid 17 års ålder. Ett barn som inte läser eller inte blir läst för kan cirka 15 000–17 000 ord. Ett viktigt argument för Nextorys satsning på just e-boksmarknaden.
– Den största mängden kunskap vi människor inhämtar får vi genom det skrivna ordet. Läsandet är grunden för vår demokrati. Här kan vi på Nextory vara med och påverka allt vad vi förmår, avslutar Shadi Bitar.