Nu kommer Nokia 9 PureView – unik teknisk lösning ger en ny dimension till mobilfotografering
Hem NYHETER Nu kommer Nokia 9 PureView – unik teknisk lösning ger en ny dimension till mobilfotografering

Nu kommer Nokia 9 PureView – unik teknisk lösning ger en ny dimension till mobilfotografering

Publicerat av: Redaktionen

Fem nya Nokiatelefoner visas upp på Mobile World Congress 2019 i Barcelona – Nokia 9 PureView; de prisvärda och vackert designade Nokia 4.2 och Nokia 3.2; Nokia 1+ – en instegstelefon med lyxkänsla –  samt Nokia 210.

Nu kommer Nokia 9 PureView – unik teknisk lösning ger en ny dimension till mobilfotografering 2Förbeställning av Nokia 9 PureView börjar i Norden måndagen den 25 februari.

HMD Global, Nokiatelefonernas hem, lanserar inför Mobile World Congress i Barcelona fem nya modeller, däribland Nokia 9 PureView som kommer till Svenska butiker redan i mitten av mars. Den är byggd för att ge en ny dimension till vad som är möjligt att åstadkomma med en mobilkamera och har fem kameror med ZEISS-optik som samverkar i en unik teknisk lösning. I och med detta återupplivas Nokias legendariska PureView-varumärke som stått för flera av mobilhistoriens största milstolpar för kameror.

Det är inte unikt med multipla kameror – men den tekniska lösningen i denna telefon är den första i sitt slag. Varje bild som tas med Nokia 9 PureView är i HDR-format, alla fem kamerorna på vardera 12 megapixel samverkar för att fånga bilden och kombinera 60 megapixel data till en enda bild, med oslagbart dynamiskt omfång och detaljdjup. Den har två färgsensorer för att möjliggöra perfekt färgåtergivning, och tre monokroma sensorer som fångar skärpa och detaljer. Detta gör det möjligt att fånga upp till tio gånger  den mängd ljus som en enda sensor hade kunnat göra.  Sammanflätningen av bilden görs genom att Qualcomms Snapdragon-plattform specialanpassats så att såväl CPU:n som grafik- och signalprocessorer används för bearbetningen.

Utöver oöverträffad detalj- och ljusfångst innebär femkameralösningen också helt nya möjligheter att bearbeta bilden direkt i telefonen. Med hjälp av den enorma mängd information som finns lagrad i varje bild är det möjligt att ändra fokus, skapa bokeh-effekter och justera detaljer även efter att bilden är tagen, med hjälp av Google Photos inbyggda redigeringsfunktion.

För den avancerade fotografen är det också möjligt att fånga bilderna i råformat (DNG RAW) och även här redigera dem direkt i telefonen med de kraftfulla verktygen i Adobe Lightroom, som är installerat på telefonen från start. Det brukar sägas att 50 procent av fotokonsten ligger i efterhandsproduktionen och med Nokia 9 PureView får du helt nya möjligheter att skapa magi I dina bilder och sedan dela med dig av dem – eller lagra dina verk i Google Photos med obegränsat lagringsutrymme.

Även vår populära kamera-app Pro Camera UI har uppdaterats för att få ut mesta möjliga av Nokia 9 PureView och ge dig ännu mer kontroll över dina foton. Bland de nya funktionerna märks till exempel möjlighet att ta time lapse-bilder med stöd för en exponeringstid på upp till 10 sekunder, och en ännu känsligare inställning för exponering.

Utöver den specialanpassade versionen av Qualcomm Snapdragon 845 har Nokia 9 PureView en skärm på 5,99 tum i 2K pOLED-upplösning, kombinerat med PureDisplay-teknologi för att erbjuda fantastisk färg- och detaljåtergivning och kontrast, samt HDR10-support. Skärmen har en integrerad fingeravtryckssensor och en biometrisk ansiktsigenkänning för upplåsning som förstärkts för att omöjliggöra missbruk. Den främre kameran är på 20 megapixel.

Även till det yttre är Nokia 9 PureView en skön upplevelse. Den karaktäristiska baksidan med de fem kamerorna i ett mönster är helt slät, utan utstickande detaljer, och täckt med Corning Gorilla Glass 5, vilket också skyddar skärmen. Skalet i övrigt är gjort i aluminium i 6000-serien vilket både gör telefonen lätt och extremt hållbar.

Telefonen stödjer trådlös laddning enligt den universella QI-standarden och vi presenterar också två nya trådlösa laddningsenheter som tillbehör – Nokia Wireless Charger och Nokia Portable Wireless Charger. Lokala priser för dessa kommer att offentliggöras i samband med butiksförsäljningens start – det globala riktpriset är 49 USD respektive 64 USD.

Nokia 9 PureView kommer att börja säljas i Norden i mars till ett rekommenderat återförsäljarpris på 6 490 kronor inklusive moms.  Förbeställning hos utvalda återförsäljare inleds vecka 9. Telefonen levereras självklart med operativsystemet Android 9 Pie redan från start och är en del av Googles Android One-program vilket garanterar minst två års uppgraderingar av operativsystemet och tre års månadsvisa säkerhetsuppdateringar.

Relaterade Artiklar