Hem TRENDER Nu går startskottet för rosésäsongen

Nu går startskottet för rosésäsongen

Publicerat av: Redaktionen

Den kalla och mörka vintern har äntligen börjat gå mot sitt slut och framför oss har vi både varmare och ljusare dagar.

Nu går startskottet för rosésäsongen 3Och vad är inte ett starkare vårtecken än det första glaset rosé? Inför rosésäsongen tipsar The Wine Company om årets nyheter och delar rosévinets historia tillsammans med förslag på smakparningar till vinet.

Det var några år där rosa inte vara ett självklart val men numera byter många svenskar ut det traditionella glaset vitt eller rött mot rosé. Nu börjar den efterlängtade uteserveringspremiären närma sig med stormsteg och vad bör inte glaset fyllas med då om rosévin? För många är drycken starkt förknippat med sommar och värme. Inte helt otippat med tanke på vad vinet passar bäst till. Onlinevinhandlaren The Wine Company tipsar om fem alternativ i sortimentet som gör sig bra till både kött, fisk eller vegetariskt.

– Rosévinets charm ligger i att den ska vara okomplicerad, rättfram och läskande. Många pratar om att rosévin är en smakfull kompromiss av det vita och röda vinets bästa sidor. Roséviner har många olika smaker och aromer, det går att hitta både blommiga och kryddiga toner. Ibland till och med ek, även om det inte är allt för vanligt. Drycken är alltså oerhört mångsidig och passar därför till de flesta måltider, prova ett glas till mexikanskt, skaldjur eller grillat, säger Christelle Rickert, marknadschef på The Wine Company.

Rosévinets historia Det finns många olika teorier om Rosévinets intåg. Flera historiker menar att det första vinet som tillverkades var ljusrött och som påminner om dagens rosé. Rosévin har en ganska kort historia i Sverige. Det var nämligen först under den senare halvan av 1900-talet som vinet började marknadsföras till allmänheten. Detta skedde inledningsvis genom att prominenta vinhandlare i Sverige spred ordet om det rosa vinet i sina nätverk vilket snabbt spred kunskap om rosévinets kultur i hela landet. En vanlig missuppfattning är att rosévin produceras genom att blanda rött och vitt vin, men detta är inte helt sant. Rosé tillverkas genom en mängd olika röda druvor. Det är dock på detta sätt som roséchampagne produceras.

Tre vårrätter som passar perfekt med rosé

1. Fransk färskpotatissallad Den lena senaps-och vinägersåsen, kaprisen och den svenska färskpotatisen tillsammans med ett glas väl kylt rosé kan muntra upp de flesta gästerna.

2. Ugnsbakad laxsida med chimichurri Den feta laxen och den syrligt kryddstarka chimichurrin tillsammans med rosé är både vackert att duka upp och ett givet succénummer att dra fram på vårens middagar.

3. Crème ninon-soppa och rosé bubbel Ärtsoppa i all ära men Crème ninon känns både lyxigare och roligare att presentera för sina gäster. Särskilt tillsammans med ett glas bubblande rosé. Toppa soppan med en skvätt av bubblet vid servering för extra fräschör.

5 Roséviner från The Wine Company:

Diamarine 2018

Coteaux Varois en Provence AOP Provence, med sina lavendelfält och Sydeuropas mjuka ljus, är de ursprungliga hemtrakterna för det finaste av alla sommarvin: rosé. Diamarine är en behagligt lätt, ung representant med dofttoner av melon, röda bär och persika samt en aning vita blommor. Upplevelsen i gommen är lika frisk som behaglig. Avslutningen är ljus, klar och elegant.

Pris: 129 kr Artikel-nr.: 326879

Conte Amato Frizzante Rosato

Veneto IGT Denna rosé frizzante har en livlig doft av mogna sommarfrukter som hallon och sura körsbär. Vinet har små, fina bubblor, är lätt och utlovar en harmonisk, okomplicerad dryckesupplevelse. Det förgyller vilken sommarkväll som helst. Passar som en aperitif på terrassen eller till kalla förrätter.

Pris: 99 kr Artikel-nr.: 280288

La Coquette Rosé 2019

Vin de France Det spegelblankt klara och fruktiga rosévinet doftar av jordgubbar, hallon och macchia. I gommen framträder en fantastisk lätthet, friskhet och en fruktig avslutning. En fransk klassiker som för tankarna till Provence, till lavendelblommor, en klarblå himmel och helgshopping i saluhallen i Narbonne.

Pris: 89 kr Artikel-nr.: 661910

Sessantina Primitivo Rosato 2019

Salento IGP Cantine San Marzano Det här är en lätt primitivo med en ljus laxrosa färg och en blommig, frisk karaktär. Solmogna druvor från Salento pressas kort efter skörd och tillför rosévinet dess utsökta aromer. Det doftar intensivt av jordgubbar och aprikos. I gommen upplevs vinet torrt och spritsigt med örtiga toner och en fin, livlig syra i botten. Passar lika bra på egen hand som till mat. Gärna till grillad fisk och medelhavsgrönsaker eller till ett gott bröd med ett urval av get- och färskostar.

Pris: 99 kr Artikel.nr.: 566333

Relaterade Artiklar