Motorola sticker ut i den mobila mängden
Hem NYHETER Motorola sticker ut i den mobila mängden

Motorola sticker ut i den mobila mängden

Publicerat av: Redaktionen

Motorola är inne i en spännande satsning på mobiltelefoner och deras koncept runt Moto Mods har mottagits mycket väl av marknaden.

Motorola sticker ut i den mobila mängden 2Möjligheten att göra din smarta telefon unik är sannolikt en av framgångsfaktorerna. Vi pratar med Oscar Fernandez Thunström på Motorola för att få veta mer. Han är Affärsutvecklare (Business Manager) med ansvar för den Nordiska marknaden avseende mobiltelefoner.

Det häftigaste som har hänt inom Smartphones

Idag har vi en situation på marknaden för mobiltelefoner där de olika tillverkarnas produkter är väldigt lika varandra. Alla Smartphones har i princip samma funktioner. Därför har Motorola lyft blicken och även tittat på utsidan av dessa mobila enheter.

Resultatet är lika genialt som häpnadsväckande. När många av konkurrenterna fokuserar på innehållet tittar Motorola på helheten.

Det är ytterst små skillnader om man tittar på vad de mest populära smarta telefonerna innehåller för funktioner, säger Oscar. Därför är det inte intressant för oss att konkurrera på det området. Våra mobiltelefoner matchar konkurrenterna när det gäller insidan. När det gäller externa tillbehör vågar jag påstå att vi är marknadsledande, fortsätter Oscar.

Ett smart gränssnitt

En av framgångsfaktorerna i det nya konceptet är kontaktytan på baksidan av Motorolas mobiler i Moto-familjen. Glöm sladdar och USB-kontakter. Här har Motorola istället utvecklat ett sladdlöst gränssnitt som i princip består av en magnetisk anslutning där man applicerar tilläggsmodulen mot en ”anslutningsyta” på mobilens baksida. Det kan t.ex. vara en projektor, ett extrabatteri eller en högtalare. Utbudet av tilläggsmoduler, s.k. Moto Mods, växer stadigt. En av anledningarna till det är att det på nätet har bildats ett antal ”supportergrupper” som tävlar i att ta fram nya tilläggsmoduler utifrån den öppna källkod som finns bakom det innovativa gränssnittet. För att ytterligare stimulera olika aktörer till att utveckla nya tilläggsmoduler, har Motorola tagit fram en ”device” som kan jämställas med en riktig mobil och som kan köpas för 100 dollar på nätet. Syftet är att utvecklare av Moto Mods inte ska behöva köpa en ”riktig” mobil för att kunna testa sina innovationer.

Skapa en unik mobil

Möjligheterna är många och fler tillkommer hela tiden. Motorolas mobil Moto Z kan t.ex. förvandlas till en 70” projektor för att titta på film, bilder eller presentationer. Om du vill ge kameran äkta optisk zoom är det inget problem tack vare en Mod från Hasselblad. Man kan även få 360 Kamera i 4K för foto och video samt förvandla mobilen till en kraftfull spelkonsol genom att addera en Gaming Mod till mobilen.

I Motorolas strategi ingår att deras mobiltelefoner är rena från en massa onödiga förinstallerade program och appar. Mobilerna har självklart alla de grundfunktioner som man kan förvänta sig av en smart telefon idag. En mycket praktisk detalj är att samtliga modeller i Moto-serien har dubbla platser för SIM-kort. Många av oss går runt med två mobiler, en för arbetet och en privat. Med denna lösning klarar man sig med en mobil.

Med hjälp av alla de Moto Mods som finns kan man därefter skala upp sin mobil med de funktioner som passar en själv bäst. Den fotointresserade satsar på en kraftfull kamera och den musikintresserade på en högtalare från JBL.

Tillväxten är god

Vi har i år initierat en B2B-satsning och det är mycket spännande. Vårt primära fokus är än så länge hushållen. Vi har gått ifrån att inte ”finnas” till att numera, likt en fågel Fenix, återigen verka brett inom Norden. Vår nya satsning har pågått i 2-3 år, berättar Oscar nöjt.

Motorola ägs sedan 2015 av Lenovo. Vi frågar hur försäljningen har utvecklas med hänvisning till deras satsning på Moto Mods.  Vår tillväxt är mycket bra på en marknad som annars är ganska platt. Det finns en nyfikenhet runt varumärket och med Lenovo som ägare vågar jag påstå att vi är tillbaka för att stanna, avslutar Oscar Fernandez Thunström.

För den som är intresserad av att veta mer rekommenderas websidan: Moto.se

 

Relaterade Artiklar