Hem NYHETER Möjligheterna med Samsung Blockchain

Möjligheterna med Samsung Blockchain

Publicerat av: Redaktionen

Samsung Blockchain kommer nu till svenska användares Galaxy-enheter med tjänsterna Wallet och Keystore, men vad innebär tekniken och vilka möjligheter finns det med den?

Möjligheterna med Samsung Blockchain 3Möjligheterna sträcker sig långt bortom att endast hantera kryptovalutor.

Blockchain-teknik, eller blockkedja på svenska, börjar idag bli en alltmer välkänd term och användandet växer globalt bland företag, utvecklare och startups. Unga har särskilt bra koll vad tekniken innebär. Enligt rapporten 2018 Edelman Millenials with Money Study svarade 25 procent av de tillfrågade att de har tidigare erfarenhet av kryptovalutor, 32 procent är intresserade av kryptovalutor och hela 74 procent tror att blockchain kommer göra det globala finanssystemet säkrare.

Nu börjar Samsungs Blockchain-tjänster Wallet och Keystore rullas ut till Galaxy-enheter i Sverige, först till Galaxy Note10 men kommer även till Galaxy S10. Det som är spännande med tjänsten är att den kombinerar säkerheten i att spara dina nycklar slutet och säkert på telefonens hårdvara med bekvämligheten av en så kallad Hot Wallet, det vill säga en uppkopplad tjänst där du kan hantera blockkedjor.

Men vad är då blockchain-teknik? Kortfattat beskrivet så är det ett tekniskt databassystem som innebär att händelser i databasen lagras genom så kallade block efter varandra och som sedan inte kan manipuleras eftersom de hela tiden behöver vara i total balans. För att lägga till eller ändra information krävs nämligen att allas versioner av informationen uppdateras och därtill verifieras av berörda parter i händelsekedjan. Dessutom går det inte att radera händelser, bara lägga till nya. Dessa händelser lagras på enheterna hos dem som är med i kedjan, istället för i en central databas. När flera händelser tillkommer läggs blocken efter varandra och därmed skapar det som kallas för en blockkedja.

Här kan man läsa mer om hur blockchain-tekniken fungerar: https://developer.samsung.com/blockchain

Nivån på säkerheten i systemet har lett till tillämpningar inom den finansiella sektorn med användningsområden som exempelvis smarta avtal och kontrakt, digitala upphovsrättsskydd, elektronisk röstning och transaktioner av elektronisk valuta (också kallad kryptovaluta). Ur ett säkerhetsperspektiv så är just omöjliggörandet av manipulation av händelser en av de stora unika fördelarna. Tekniken har bland vissa omnämnts som framtidens betalnings- och ägarbytessystem, men användningsområden sträcker sig mycket längre än så.

Vad är då möjligheterna med tekniken? Då informationen i en blockkedja är helt transparent och inte hanteras av en centraliserad databas kan den exempelvis visa exakt var välgörenhetspengar spenderas på, eller möjliggöra för konstnärer att sälja sina verk direkt till intresserade köpare.

Men vad har Samsung med blockchain att göra? Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung Electronics Mobile i Norden, berättar mer:

– Samsung återfinns alltid vid de tekniska innovationernas framkant, och möjliggörandet av blockchain-teknik i mobiltelefoner är inte ett undantag. Därför kan nu även svenska Samsung Galaxy-användare på ett säkert sätt hantera kryptovaluta och lagra privata blockchain-nycklar i sina Galaxy-telefoner. För oss handlar det både om att ge våra användare chansen att ta del av den nya tekniken, men också att öppna upp för mjukvaruutvecklare att kunna arbeta med tekniken och hitta fler innovativa användningsområden, säger Oscar Nöjd.

För att kunna ta del av en blockchain behövs två saker: en privat nyckel och en digital plånbok. Efter att Samsung lanserat tjänsterna i Korea, USA och Storbritannien har nu Samsung Blockchain Wallet och Keystore premiär i Sverige. Det betyder alltså att din Samsung-telefon kan användas som en mobil kryptovaluta-hanterare och ge enklare tillgång till andra blockchain-tjänster – enkelt och säkert. Säkerheten garanteras genom att tjänsten är separat från Androids operativsystem och har extra lager av skydd genom Samsungs säkerhetsplattform Knox.

Det här är Samsung Blockchain

Keystore

 • Privat nyckelhantering, skapa nya eller importera redan existerande digitala nycklar
 • Signera transaktioner
 • Enkel och säker användning genom verifiering med PIN och fingeravtryck
 • Säkrare genom Samsung Knox extra lager vid användning av andra appar

Wallet

 • Hantera konto för kryptovalutor
 • Utför transaktioner
 • Upptäck och använd DApps (Decentraliserade Applikationer)

Så använder du Samsung Blockchain

Först, aktivera Samsung Blockchain Keystore

 1. Gå till “Inställningar”.
 2. Välj ”Biometrik och säkerhet’” därefter ”Samsung Blockchain Keystore”
 3. Acceptera villkoren
 4. Välj ”Skapa en ny plånbok”
 5. Ställ in en PIN-kod för att skydda din nyckel för kryptovaluta
 6. Notera dina återställningsfraser och ange dem korrekt när du ombeds

Använd sedan Samsung Blockchain wallet

 1. Öppna appen
 2. Tryck på ”Lägg till mynt eller pollett” för att lägga till en kryptovaluta till plånboken
 3. För att skicka valuta till annat konto tryck på ”Skicka” och ange sedan mottagarens adress, summan och transaktionskostnaden
 4. För att ta emot valuta tryck på ”Ta emot”, kopiera sedan din kontoadress och skicka den till personen du vill ta emot valuta från
 5. För att lägga till säkerhet, öppna ”Inställningar” och lås din Samsung Blockchain Wallet. Det kommer att krävas en PIN-kod eller ett fingeravtrycksavläsning för att öppna den igen

Relaterade Artiklar