Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Mimecast: 100 dagar med corona – antalet cyberhot har ökat med 33 procent

Mimecast: 100 dagar med corona – antalet cyberhot har ökat med 33 procent

Publicerat av: Redaktionen

Det är inte bara coronaviruset som svenskarna har behövt oroa sig för under de senaste veckorna.

Mimecast: 100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procent 3Även deras datorer har löpt en ökad risk att smittas, enligt IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

Svenskarna har som bekant tillbringat mycket tid hemma under de senaste 100 dagarna, varav många timmar på Internet, vilket har visat sig vara betydligt mer riskabelt än tidigare.

Under årets första 100 dagar av 2020 ökade antalet cyberhot med 33 procent. Det visar en ny rapport från säkerhetsföretaget Mimecast, som har analyserat hotbilden under denna tidsperiod, då coronakrisen har legat högst upp på dagordningen världen över.

“Betydande katastrofer och stora geopolitiska händelser utgör ofta ett tillfälle för de mest cyniska och hjärtlösa IT-brottslingarna att skicka ut målinriktade budskap för att infektera sina offers datorer,” säger Carl Wearn, head of e-crime vid Mimecast.

Så har också varit fallet i de allra flesta attacker som inträffade under årets första 100 dagar. Mimecast har sedan januari upptäckt över 60 000 falska webbplatser med referenser till Covid-19. Även när det gäller farliga email har Covid-19 använts i stor utsträckning. Mimecast har under tidsperioden blockerat 83 miljoner email relaterade till viruset. Bland annat har det förekommit falska erbjudanden om skyddsmasker eller ett botemedel mot corona, som ser ut att komma från välrenommerade organisationer som t ex Världshälsoorganisationen, WHO.

Var försiktig med länkar i email

En stor andel IT-attacker distribueras via email och det har skett en ökning av alla sorters IT-attacker. Den största ökningen (55,8 procent jämfört med föregående tre månader) har handlat om länkar som leder till falska webbplatser, vilka mestadels har varit imiteringar av välkända webbutiker. För denna sorts cyberhot är målet ofta att förmå offret att lämna ifrån sig personlig information, såsom t ex email-adresser, lösenord och kreditkortsuppgifter.

”Mitt bästa råd är att om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte det. Det är viktigt att vara kritisk i dessa tider, när många arbetar hemifrån i nätverk som är osäkrare än på kontoret och där de dessutom kan uppleva flera störningsmoment som försämrar deras koncentration, säger Carl Wearn, head of e-crime vid Mimecast.

Förutom länkar till farliga webbplatser, så har utskick av skadlig programvara, malware, skräppost och email som utges komma från välrenommerade företag och organisationer, stått för de största ökningarna av email-attacker.

Relevanta slutsatser från studien:

  • Mer än 60 000 Covid-19-relaterade domäner har registrerats sedan i början av januari.
  • Mimecast har blockerat över 83 miljoner Covid-19-relaterade email-attacker.
  • Flera phishing-kampanjer, med email som påstås ha WHO som avsändare, har upptäckts sedan i januari.
  • Exempel på falska email om återbetalning från flygbolag har upptäckts, i syfte att dra fördel av personer som nu förväntas söka ersättning för sina inställda flygresor.

Relaterade Artiklar