Kia påskyndar elbilssatsningen med EV5 och två konceptbilar
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Kia påskyndar elbilssatsningen med EV5 och två konceptbilar

Kia påskyndar elbilssatsningen med EV5 och två konceptbilar

Publicerat av: Redaktionen

Kia avslöjar i dag tre helelektriska bilar under ”Kia EV-dagen” i Sydkorea.

Evenemanget blir från och med nu ett årligt event där Kia presenterar nyheter och visioner för elektrisk mobilitet.

Strategin att bredda modellutbudet ytterligare har resulterat i tre nya små till medelstora elbilsmodeller i olika prisklasser.

Tanken är att göra elbilar tillgängliga för fler människor.

Produktionen säkerställs genom stabil tillgång till batterier via samarbetsavtal med batterileverantörer samt genom nya fabriker, totalt åtta stycken till 2025. Tillverkningen av små och medelstora elbilar kommer att ske i Europa.

Kia EV5: Mellanstor SUV med generösa innerutrymmen

Kia EV5 är den tredje modellen som bygger på den dedikerade elbilsplattformen, E-GMP. Bilen är fortfarande under utveckling och specifikationer för Europa är inte kända. För den koreanska marknaden erbjuds den med bak- respektive fyrhjulsdrift där toppversionen har ett batteri på 81 kWh. Elmotorerna har en sammanlagd effekt på 225 kW. Den elektriska räckvidden är ännu inte fastställd. Längre fram planeras även en EV5 i sportigt GT-utförande.

Designen följer ”Opposites United”-filosofin som introducerats med EV6 och EV9. Interiören är luftig och praktiskt utformad. De flesta funktioner och instrument avläses via de dubbla 12,3-tumsskärmar samt en skärm på 5 tum, samtidigt som Kia EV5 behåller fysiska knappar bland annat för klimatanläggningen.

De digitala funktionerna och tjänsterna uppdateras ”over-the-air”, och kunden kan även uppgradera prestanda och användarupplevelse via Kia Connect Store.

Med den dubbelriktade laddningen Vehicle-to-Load (V2L) kan högspänningsbatteriet leverera ström till externa elektroniska apparater. Vehicle-to-Grid (V2L) som medger att bilen kan dela batteriets energi med elnätet lanseras efterhand på marknader med nödvändig infrastruktur.

Kia Concept EV3: SUV-egenskaper i kompakt format

Concept EV3 är en vision för en framtida elektrisk kompakt CUV som kombinerar praktiska egenskaper med en stor portion körglädje. Funktionellt och designmässigt har den mycket gemensamt med flaggskeppsmodellen EV9, fast i ett mycket mer kompakt format.

Med den framskjutna vindrutan och den långa sluttande taklinjen skapas en unik siluett. Den robusta arkitekturen hos de kvadratiska hjulhusen ger ett kraftfullt intryck. Den interiöra designen karaktäriseras av lekfullhet, smarta lösningar och miljövänliga material.

Kia Concept EV4: Innovativ fyrdörrarssedan

Concept EV4 syftar till att omdefiniera begreppet sedan för att representera någonting eget i helelektriskt koncept. En relativt bred och låg front med vertikala strålkastare matchas av en långsträckt profil och takspoiler som ska påminna om sport- och racerbilar.

Kia påskyndar elbilssatsningen med EV5 och två konceptbilarInteriören har en elegant och rymlig horisontell layout, med eleganta designelement som prioriterar förarens upplevelse utan att hindra sikten.

Bland designelementen finns en kontrollpanel för luftkonditioneringen som snyggt kan förvaras i mittkonsolen när den inte används och ventilationsmunstycken som kan ändra mönster.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar