Hem NYHETER Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät

Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät

Publicerat av: Redaktionen

​I måndags lanserade Tre Sveriges första publika 5G-nät. Igår levererade Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre, den första 5G-routern i Stureby.

Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät 2

Johan Åkerlund och Per Stigenberg, teknikdirektör

Johan Åkerlund var snabbast med att anmäla sitt intresse och blev därmed först i Sverige med en 5G-router hemma.

– Jag älskar ny teknik och slängde mig över telefonen så fort jag fick se att Tre skulle lansera 5G där jag bor. Att bli först i Sverige med 5G-router känns superkul, jag ser fram emot att testa den så snart som möjligt, säger Johan Åkerlund, Tres första 5G-kund.

Johan Åkerlund, boende i Stureby i södra Stockholm, är först ut i Tres utrullning av 5G. Tre har etablerat och testat nätet under hösten och har kommit upp i hastigheter på 500-700 Mb/s. Med tillgång till mer spektrum i andra frekvensband kommer hastigheten att bli ännu högre.

Efter lanseringen i måndags klockan 12 öppnade även anmälan på Tres hemsida för att bli en av de 100 första i Sverige att få utforska 5G. Över 200 personer anmälde sitt intresse första dagen och ansökningarna har fortsatt strömma in.

– Det finns ett stort intresse kring 5G, men att vi skulle få så många ansökningar första dagen var lite av en överraskning. Nu ska det bli kul att höra vad Johan tycker om upplevelsen med 5G, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre Sverige.

Johan och de övriga pilotanvändarna kommer att ge Tre viktiga insikter om hur nätet uppför sig, både rent tekniskt men framför allt hur kundupplevelsen är. Ett område som ofta nämns i samband med 5G för konsumenter är gaming, eftersom 5G kan komma att ersätta fiber om uppkopplingen är tillräckligt snabb och svarstiderna tillräckligt korta.

Under våren bjuds Johan och övriga användare in till olika events för att dela med sig av sina erfarenheter och för att få testa fler 5G-prylar, som 5G-mobiler, cloud gaming, streaming i 8K, VR- och AR-glasögon och andra tjänster som 5G möjliggör.

Router och abonnemang kostar inget för konsumenterna, betalning sker genom att de delar med sig av sina erfarenheter av 5G och på så sätt hjälper Tre i utvecklingen av 5G.

Relaterade Artiklar