Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Inför Black Friday – glöm inte säkerheten när du handlar smart teknik

Inför Black Friday – glöm inte säkerheten när du handlar smart teknik

Publicerat av: Redaktionen

Andelen IoT-enheter i våra svenska hem har ökat med 50 procent från förra året.

Inför Black Friday – glöm inte säkerheten när du handlar smart teknik 2

Joel Rangsmo, säkerhetsexpert på Sentor

Men många slarvar med att hålla sina uppkopplade prylar säkra från intrång och informationsläckage, visar undersökningen Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2019.

Snart närmar sig Black Friday, årets stora shopping-tillfälle för hemelektronik enligt E-barometern som PostNord ger ut. I den uppger hela 55 % av Black Friday- konsumenterna att de planerar att fynda hemelektronik, vilket är den högsta andelen bland alla branscher de mäter.

Ett av de områden som växer snabbast inom hemelektronik är Internet of things (IoT), som är alla de prylar som på något sätt är uppkopplade i våra hem. Det kan handla om allt från larm, dörrklockor, kylskåp och lampor. Och trenden växer – i Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2019 som är en årlig rapport från Sentor, uppger var tredje svensk att de har uppkopplade prylar i sitt hem. Det är en ökning med hela 50 procent från föregående år.

Som en följd av det ökade intresset har marknaden för IoT-prylar växt explosionsartat de senaste åren. Men när leverantörer snabbt ska ut med nya produkter på marknaden blir säkerhet ofta nedprioriterat till fördel för design och funktion.

– När ett område växer så pass fort som IoT är det svårt att undvika att marknaden fylls på med aktörer som inte tar säkerheten på allvar. Det har resulterat i att internet allt snabbare fylls med sårbara prylar som potentiella angripare kan utnyttja, säger Joel Rangsmo, säkerhetsexpert på Sentor.

Många konsumenter slarvar med säkerheten

Trots det stora intresset för smarta prylar följer många konsumenter inte de säkerhetsrekommendationer som råder för att minska risken att bli hackad. Bland annat är det viktigt att hålla programvaran i sina prylar uppdaterad och byta ut standardlösenorden som oftast är svaga – något bara drygt hälften uppger att de har gjort. En annan viktig säkerhetsåtgärd är att använda ett separat nätverk till sina uppkopplade enheter, vilket endast 2 av 10 svarar att de gör.

– Att inte välja ett separat nätverk för sina uppkopplade prylar i hemmet utgör en risk för att läcka känslig information och kan vara en väg in för angripare till användarens nätverk. Men det utgör också en fara för resten av internet, eftersom hackade prylar ofta används i attacker mot andra offer, genom så kallade botnät, säger Joel Rangsmo, säkerhetsexpert på Sentor.

Relaterade Artiklar