Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Hur du säkrar dina köpfynd från Black Friday

Hur du säkrar dina köpfynd från Black Friday

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks har satt samman åtta råd för hur konsumenter kan skydda sina nyinköpta datorer, TV-apparater och all annan hemelektronik från att bli hackade.

Hur du säkrar dina köpfynd från Black Friday 31. Använd en lösenordshanterare.

Ofta är detta en av de bästa och enklaste sakerna du kan göra för att säkra din nyinköpta hemelektronik. Alla PC och Mac, mobiler som är det minsta smarta samt surfplattor stöder att du använder en lösenordshanterare. Även för sådana enheter som inte stöder dem kan du använda den för att generera och lagra starka, svårknäckta lösenord. Extra säkerhet får du om du väljer en lösenordshanterare som kräver så kallad tvåfaktorsautentisering, det vill säga lösenord plus ett ytterligare sätt att identifiera sig på.

2. Skydda din hemmarouter.

 Routern är något de flesta installerar en gång och sedan glömmer bort. Men den är ingången till allt annat där hemma. För att hålla datorer, surfplattor och all annan elektronik i hemmet säker måste du alltså se till att routern är skyddad. Ta dig tid att se till att du har ett bra, komplext lösenord. Du kan överväga att konfigurera den så att den inte sänder SSID också: det kan göra det lite svårare att lägga till enheter, men det blir också svårare att bryta sig in i ditt hemnätverk.

3. Ställ in säkra konton på dina datorer.

Ta dig tid att skapa ett konto för alla i familjen, med individuella användarnamn och lösenord. Ställ in alla som en “vanlig användare” och skapa ett separat administratörskonto som bara används för underhåll. Om du har barn, undvik frestelsen att låta dem använda ett konto utan lösenord – detta är en chans för dem att lära sig vikten av lösenordsskydd och bli medvetna om att skydda lösenorden!

4. Lösenord, kryptering och spårning av mobiler.

Mobilen är ofta det mest stöldbegärliga som regelbundet lämnar hemmet. Idag har våra mobiler ofta tillgång till mer känslig information än vad våra datorer har. Oavsett om det är lagrade kreditkort eller sociala medie-konton skulle du definitivt inte vilja att de skulle hamna i fel händer.

Det finns flera inställningar som gör dem säkrare:
1. Lösenord för att låsa upp mobilen
2. Kryptering av information
3. App för att kunna spåra mobilen om den försvinner
4. Ställ in mobilen att ta bort känsliga data om allt för många inloggningsförsök görs, eller om den aktiveras på distans

5. Skydda dina känsligaste data.

Smarta klockor och aktivitetsarmband samlar in några av dina mest privata uppgifter. Såväl själva enheten som molntjänsten som informationen vanligtvis lagras i behöver skyddas.

6. Gå igenom säkerheten på alla apparater där hemma.

Varje enhet har sina egna säkerhets- och integritetsinställningar. TV-apparater, spelkonsoler, smarta högtalare och röstassistenter är några exempel på vad som behöver gås igenom. Förutom lösenord för själva apparaten behövs det även för apparna som används, t.ex. Netflix. Likaså för molntjänsterna där all information sparas.

7. Ha bara pålitliga appar på din mobil.

Det första du bör tänka på när du installerar appar är om du litar på dem. Ge inte åtkomst till dina känsliga data, som kontakter och meddelanden, till appar som du inte vet är ofarliga. Undvik att ladda ner appar någon annanstans än Google Play och App Store. Dessa lägger till ett ytterligare lager säkerhet genom att de har tagit bort de allra flesta skadliga appar.

8. Gör alla säkerhetsuppdateringar.

Skjut inte upp säkerhetsuppdateringarna. Detta är antagligen det viktigaste du kan göra. Att vara utan din dator i fem minuter kan vara värt besväret. Inte minst eftersom det ibland bara tar några dagar från att en ny sårbarhet upptäcks tills den används för att göra intrång.

 

Relaterade Artiklar