Här är Sveriges bästa e-handelskommuner
Hem E-HANDEL Här är Sveriges bästa e-handelskommuner

Här är Sveriges bästa e-handelskommuner

Publicerat av: Redaktionen

Näthandeln är på fortsatt stark framfart och under 2017 ökade antalet nystartade e-handelsföretag i Sverige med hela 6 procent jämfört med föregående år.

Här är Sveriges bästa e-handelskommuner 2Payson har nu kartlagt var e-handelsklimatet i Sverige är som hetast och i år toppar Munkfors listan som ”Sveriges bästa e-handelskommun 2018”. Därefter följer kommunerna Ockelbo, Storfors och Stockholm. Kyligast är det däremot i Piteå, Lidköping och Nynäshamn.

I sin årliga kartläggning ”Sveriges bästa e-handelskommun” har Payson med hjälp av statistik från Allabolag.se och SCB tagit fram ett index för att undersöka var i landet näthandeln är på starkast framfart. Indexvärdet är framtaget genom att jämföra antal nystartade e-handelsföretag under 2017 mot antal invånare i respektive kommun. Kartläggningen visar att e-handeln blomstrar mest i Värmlands län. Munkfors och Storfors placerar sig nämligen på första respektive tredje plats.

Storfors placerade sig på andra plats i fjol och har därmed backat en placering. Den näst bästa e-handelskommunen i år blev istället Ockelbo. Gävleborgskommunen är ny i kartläggningen. Andra bubblare är även Dals-Ed och Ljusnarsberg. Längst ned på listan hamnar Piteå, medan Kiruna som låg i botten förra året har klättrat fem placeringar.

Hela 80 procent av Sveriges kommuner är representerade i kartläggningen.

– Konsumenternas beteende har förändrats i takt med digitaliseringen och många företag har insett vilka oändliga möjligheter som finns när man driver e-butik. Allt fler vågar nu också ta steget att starta e-handelsföretag eftersom tröskeln är låg tack vare smidiga designverktyg och säkra betalningslösningar. Detta gör att den digitala handeln allt mer utmanar den fysiska, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

Stockholm toppar bland storstäderna

I kartläggningen hamnar Göteborg på plats 17 och Malmö så långt ned som på 30:e plats. Bland storstäderna är det endast startup-metropolen Stockholm som placerar sig på topplistan. Huvudstaden klättar fem placeringar från förra år till en fjärdeplats.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

  1. Munkfors kommun           1,9 (43)
  2. Ockelbo kommun             2,0 (Ny)
  3. Storfors kommun             2,0 (2)
  4. Stockholms kommun       2,2 (9)
  5. Sjöbo kommun                 2,4 (7)
  6. Dals-Eds kommun            2,4 (Ny)
  7. Ljusnarsbergs kommun    2,5 (Ny)
  8. Tidaholms kommun          2,6 (133)
  9. Lidingö kommun               2,6 (28)
  10. Vellinge kommun               2,7 (8)

Relaterade Artiklar