Grundaren av Matkomfort Henrik Isaksson delar med sig av sin resa till entreprenörskap och värdefulla tips.
Hem TRENDER Grundaren av Matkomfort Henrik Isaksson delar med sig av sin resa till entreprenörskap och värdefulla tips.

Grundaren av Matkomfort Henrik Isaksson delar med sig av sin resa till entreprenörskap och värdefulla tips.

Publicerat av: Redaktionen

Kocken och grundaren av Matkomfort, Henrik Isaksson har tillsammans med sitt team hjälpt tusentals hem och hushåll att äta nyttigare, bättre och godare.

Matkomfort föddes ur tanken att alla borde få äta riktigt god vällagad mat på vardagarna utan att behöva stå flera timmar i köket.

Vi fick chansen att sitta ner med Henrik och prata om hans stora passion i livet samt hur han tog steget till att bli egenföretagare.

Hur föddes din passion för mat och när bestämde du dig för att bli kock?

Jag har arbetat med mat hela mitt liv och tycker att det är jätteroligt! Mat var väldigt viktigt hemma när jag växte upp och alla åt middag tillsammans oavsett när man kom hem. Man fick vänta tills sista man var hemma, så ibland blev det mat klockan åtta på kvällen men alla skulle samlas kring middagsbordet varje dag. Så det var en viktig del av det hela.

Men när det var dags att välja karriär så stod valet mellan kock och advokat, lite skillnad. Sen har jag väl inte ett 15-årsperspektiv på mitt liv men fem år framåt i tiden kunde jag se, så det blev kock!

 Vad är det roligaste och bästa med ditt jobb?

Just nu är det variationen. Jag har den otroliga förmånen att få driva eget företag, vilket jag har gjort i 15 år nu. Det är otroligt roligt eftersom man får göra allt från: matlagning till inspiration, marknadsföring, beslutstagande – både jobbiga och roliga beslut. Men variationen är det som gör allt detta fantastiskt och att man går upp på morgonen.

Varifrån får du din matlagningsinspiration?

Det är som med musik brukar jag säga! Det gäller att sno snyggt (Henrik skrattar). Det är inte jätteofta man hittar en helt ny krydda eller en helt ny råvara, när det händer är det jätteroligt såklart. Men framför allt handlar det om att hitta kombinationer och göra det ganska okomplicerat. Hitta vad man gillar, vilket humör man är på, hur mycket tid man har och vad man har hemma – det är det som får bestämma vad som hamnar på bordet tycker jag.

Berätta om Matkomfort och hur du kom på idéen till den?

Det var egentligen utifrån mitt eget behov. Då jag både vill och kan laga mat så bör matlagning inte vara ett större problem men ändå sitter man där måndag till torsdag och har diskussionen gällande vad man ska äta till middag? Så om jag som kock kände att detta blir ett återkommande problem så måste det finnas fler där ute som behöver hjälp i vardagen. Så det var lite så allt började.

Till en början var vi inne på att fixa råvaror, dvs plocka ihop det som finns i en butik och skicka hem till folk. Men sedan kände jag till exempel att det inte hjälpte mig då jag bodde jättenära en butik, så jag kunde bara gå ner och hämta det jag vill ha – så jag ville ha något mer och utöka idén.

Då tänkte jag att vi kör ett liknande koncept som vi har på jobbet (på restaurangen) ” Mise en place” från köksfranskan som betyder ”allt på sin plats”. Så då gjorde vi så att vi kokade alla såser, soppor och grytor så att de var färdiga och plockade med de råvaror som inte kunde tillagas innan samt skickade med en låda hem. På så vis fick man tre eller fyra förberedda middagar hem till dörren och det var så Matkomfort startades för 15 år sedan.

Hur kändes det att starta eget? Vad var drivkraften som gjorde att du vågade ta steget?

Det var väldigt nervöst! Man fick börja från noll, men det var jättespännande! Man fick uppleva mycket, jag kan fortfarande få inspiration från den resan. Ibland när jag är på Ikea och går till avdelningen där man köper företagsmöbler så kan jag ibland stöta på ett par personer som nyligen har startat ett eget företag och man ser deras iver och förhoppningar, jag blir verkligen glad och fortfarande inspirerad av detta.

Det var nog lite av en slump som gjorde att jag vågade ta steget att starta eget. En kollega till mig hade något på gång så jag hoppade på det. Jag arbetade tidigare på Gondolen och trivdes jättebra men såg inte riktigt mig själv vara kvar där i fem år till, så jag ville göra något annat. Då kom den här möjligheten.

 Stötte du på motgångar eller självtvivel under uppstarten av Matkomfort? och hur handskades du med det?

Jag stötte absolut på motgångar och självtvivel men det är det som är det häftiga med entreprenörskap tycker jag. Jag brukar skilja på företagare och entreprenörer. Företagare kan du bli av en slump till exempel att man har ärvt ett företag eller för att man helt enkelt har det som yrke: frisör, målare etc.

En entreprenör spelar med de kort som man har, desto värre det är då vet du att dina motspelare har minst lika dåliga kort. Det är kanske under dessa moment som du kan hitta på något som är lite annorlunda eller något lite bättre. Det är nog det som jag anser är skillnaden och det som driver mig. Det fanns många tillfällen där jag behövde gå tillbaka till mitt förra jobb på Gondolen och arbeta extra för att få pengar till momsen, men det var något som jag helt enkelt var tvungen att göra. Det kommer alltid att dyka upp motgångar längst vägen t.ex. pandemin och stenhård konkurrens. Eftersom det finns konkurrens så måste vi helt enkelt se till att bli bättre hela tiden.

Vad för tips skulle du ge till våra läsare som funderar på att starta något eget?
Grundaren av Matkomfort Henrik Isaksson delar med sig av sin resa till entreprenörskap och värdefulla tips.

Henrik Isaksson

Att helst påbörja sin resa när man är lite yngre, för då är fallet inte lika högt. Det blir lättare att leva på mindre pengar när du är ung än om du är äldre och har familj, det blir tuffare att ta det steget. Då måste man vara väldigt galen eller väldigt säker (Henrik skrattar).

Det värsta som kan hända när du är ung är att du får flytta tillbaka hem till dina föräldrar. Så mina tips är att man börjar i tid, gör sin research och att man inte ska lyssna allt för mycket på alla andra då det alltid finns massa som ska tycka och tänka.

Du ska lyssna på och gå efter din magkänsla – följa det du tror på. Man får testa och lita på sig själv annars får man börja om, man ska inte ta förgivet att man kommer att lyckas första gången. Det är som man säger i USA – ingen investerare kommer att investera i en entreprenör som inte har gått i konkurs ett par gånger. Man ska inte heller tänka att det aldrig kommer att gå vägen, det ska vara svårt och jobbigt. Annars hade någon annan redan gjort det, hade det varit glasklart så hade konceptet redan funnits.

Berätta lite om ert koncept nollavfall för att minska matsvinnet och varför det är en grundpelare i verksamheten?

Det är något som vi har brunnit för sedan dag ett. Det kommer från restaurangbranschen där du inte får slänga saker eftersom man inte har råd med det, lökskalet får gå ner i fonden osv. Börjar man slänga saker på en restaurang så finns man inte kvar länge till. Så detta tänk fanns redan som ett DNA i mina gener när vi startade företaget. Sedan vill vi även erbjuda alla hushåll en till sex portioner, så att man själv kan avgöra hur mycket man behöver.

Hela vårt affärsupplägg går ut på att inte slänga mat, vi beställer råvaror som tidigast en vecka innan kunden ska få sin låda hemskickad. På så vis vet vi exakt hur många portioner vi kommer att sälja och därefter köpa in rätt mängd. Vi köper inte in något som inte kommer att säljas, detta tänk bör man implementera i fler branscher och där det sker mycket matsvinn t.ex. livsmedelsbutiker. Varför ska jag kunna gå in i en butik och köpa en kyckling som har ett utgångsdatum om en vecka när jag ska äta den imorgon? Här bör man införa en prisskillnad. Det bör finnas en mer dynamisk prissättning t.ex. att man får ett billigare pris om man förbokar ett bord på en restaurang.

Vi tömmer våra lager varje vecka och det är väldigt häftigt. Den lilla mängd grönsaker som vi har kvar ger vi bort till lunchrestauranger, så nu är det på riktigt noll matavfall som gäller. När det gäller miljön så är det väldigt bra att handla så ekologiskt och närodlat som möjligt men jag tänker om vi börjar med att sluta slänga mat då har vi mer tid, kraft och pengar över för att just gå över till mer ekologiskt och ännu mer närproducerat. Enligt mig är detta den största boven och en lågt hängande frukt.

Man bör införa noll matsvinn i alla led: man måste titta på personen innan dig, på dig som företagare och din konsument samt hjälpa varandra. Det är det här jag brinner för, vi måste helt enkelt sluta slänga mat i alla led.

 

 

Relaterade Artiklar