Green & Black’s – världens största varumärke för ekologisk Fairtrademärkt choklad
Hem TRENDER Green & Black’s – världens största varumärke för ekologisk Fairtrademärkt choklad

Green & Black’s – världens största varumärke för ekologisk Fairtrademärkt choklad

Publicerat av: Redaktionen

1994 satte Green & Black’s standarden för etisk chokladkonsumtion genom att introducera Maya Gold, en kryddig ekologisk choklad som fick bära Storbritanniens första Fairtrademärke.

Green & Black’s – världens största varumärke för ekologisk Fairtrademärkt choklad 2Nu visar företaget återigen att de är i framkant när de gäller etik, genom att låta Fairtradecertifiera hela chokladkakssortimentet och bli störst i världen.

Det brittiska företaget Green & Black’s har i många år levererat ekologisk premiumchoklad med ovanliga smaksättningar. Den exotiska chokladkakan Maya Gold är en av världens första Fairtrademärkta chokladkakor och har länge varit Green & Blacks flaggskepp. När företaget nu tar steget och låter Fairtradecertifiera alla chokladkakor blir de världens största ekologiska och fairtrademärkta chokladvarumärke (baserat på årlig inköpsvolym av ekologisk Fairtradekakao).

Kakaon i Green & Black’s choklad kommer från Belize och Dominikanska republiken. Green & Black’s har låtit ta fram en rapport som identifierar problemen, utmaningarna och möjligheterna med hållbar kakaoodling i dessa länder. Green & Black’s kommer att överlåta totalt £500 000 per år i åtta år för att långsiktigt stötta kakaoodlarnas verksamhet och ge dem möjlighet att förbättra sina samhällen och levnadsvillkor. Investeringarna kommer delvis från Fairtradepremier och dels från direkta investeringar från företaget.

Vi på redaktionen fick den fantastiska möjlighet att provsmaka och jämföra chokladaromerna, lika många smaker som utseenden. Green & Black´s Organic lanserades 1994 då användes kakao från Belize men att idag är det huvudsakligen från Dominikanska Republiken. Vår slutsatts är att de ligger i tiden när det kommer till ekologisk, etik och fairtrade. Varför bara ta en chokladruta av Green & Blacksav flaggskepp, när man kan ta två?

 

Om Maya Gold

Namnet Maya Gold kommer sig av att dalen där bönorna odlas heter Maya, och att kakaobönor tidigare användes som betalningsmedel. Chokladen är smaksatt med en blandning av kryddor och citrus och är inspirerade av ”Kukuh”, en dryck som Mayafolket drack vid religiösa riter. Vid lanseringen av Maya Gold 1994 säkerställde Green & Black´s att lokala kakao-odlare i Belize kunde fortsätta sin verksamhet som under en längre tid varit hotad. Fortfarande idag kommer mycket av kakaon från samma odling.

Relaterade Artiklar