Från Snake till virala TikTok-trender och 5G-revolution – Tio telefoner, beteenden, trender och teknik som revolutionerat senaste 20 åren, minns ni?
Hem TRENDER Från Snake till virala TikTok-trender och 5G-revolution – Tio telefoner, beteenden, trender och teknik som revolutionerat senaste 20 åren, minns ni?

Från Snake till virala TikTok-trender och 5G-revolution – Tio telefoner, beteenden, trender och teknik som revolutionerat senaste 20 åren, minns ni?

Publicerat av: Redaktionen

Minns du när man snålringde en signal och la på för att mottagaren sedan skulle ringa upp och ta samtalskostnaden?

Eller när man väntade med att ringa till efter kl. 19, för att det var billigare?

Minns du när polyfoniska ringsignaler kom och man tycke att det var framtiden? De senaste 20 åren har dataanvändat bland svenskarna ökat med 7 miljarder %. I samband med att mobiloperatören Tre fyllt 20 år har man samlat en tillbakablick på vilka telefoner som revolutionerat vår tid, spännande beteenden och teknik genom åren – och det har hänt mycket vill vi lova.

Vem älskar inte gamla mobiltelefoner? För många väcks gamla minnen till liv och alla minns vilken deras första mobil var. För 20 år sedan kom mobiloperatören Tre och möblerade om marknaden med 3G.

Från Snake till virala TikTok-trender och 5G-revolution – Tio telefoner, beteenden, trender och teknik som revolutionerat senaste 20 åren, minns ni?

Haval van Drumpt

Nu har man gått från nykomling till en av Sveriges största aktörer, och de senaste 20 åren har det hänt mycket i techutvecklingen. Vi har gått från att prata samtalsminuter och antal sms till att allt handlar om data och mobilt internet.

Från mobilspelet Snake på en Nokia 3310 till kommersiella filter på Snapchat och virala TikTok-trender. Från hemtelefon med sladd till iPhones, innovativa funktioner och nya konsumentbeteenden. Vi har samlat milstolpar från hur världen sett ut de senaste 20 åren.

2003 

Vi ringer varandra med rosa 3G-telefoner och datorhögtalaren har en kuslig förmåga att förutspå att någon kommer ringa genom ett störningsljud sekunden innan mobilen ringer. 

Telefon: Sony Ericsson P800. 2003 var Sony Ericsson hett och deras nylanserade P800 med stor skärm och en lucka för knappsats kändes för många cool. Skrev gjorde man med ett en liten pekpenna. Kändes väldigt ballt just då!

Konsumentbeteende: Från att vi spelat spel på fysiska Gameboys började man runt 2003 prata mycket om hur mobilen kunde bli till mer av en spelkonsol. Nokia försökte här utmana med telefonen N-gage som ofta skulle fungera för spel.

Teknik: Datorhögtalarna hade en kuslig förmåga att spela upp störningsljud sekunden innan mobilen började ringa. Aktören 2003 föddes även en ny aktör ur 3G – Tre. Sony Ericsson Z1010 var en av flera 3G-telefoner som kom ut. Minns du den i rosa? Tre var också först att introducera videosamtal, detta före FaceTimes tid.

2005 

Vi dansar med till våra telefoners polyfoniska ringsignaler och är först ut i Europa med 3G i tunnelbanan.

Telefon: Mobiloperatören Tre sätter punkt för den traditionella mp3-spelaren och integrerar nu en unik mp3-spelartjänst i sina nya mobiler. Styrkan i 3G-tekniken och den nya 3spelaren gör Tres nya musikmobiler till en ständigt uppkopplad musikspelare med tiotusentals tillgängliga låtar.

Konsumentbeteende: Polyfoniska ringsignaler är hetare än någonsin och mer än var tredje mobilanvändare laddar ner nya mobilsignaler till sin telefon.

Teknik: 2005 är Sverige först ut i Europa och trea i världen med 3G i tunnelbanan. Tillsammans med svenska mobiloperatörer lät SL dra 100 km kabel, installera 58 basstationer och 50 förstärkare, för att se till att Stockholms tunnelbana höll den högsta kommunikativa nivån i hela Europa.

2006

Mobilen som musikspelare är här för att stanna – så även mobilerna med inbyggd kamera.

Telefon: Nokia 6280 New Yorker toppar Sveriges försäljningslistor. Under första kvartalet var Nokias eleganta slider-modell dessutom den mest sålda mobilen alla kategorier i landet. Nokia 6280 bidrog också till att Nokia gick förbi Sony Ericsson och blev största mobiltillverkare på svenska marknaden.

Konsumentbeteende: Över hälften av de telefoner som säljs 2006 har inbyggd musikspelare och mobiloperatörernas erbjudanden kring nedladdning av musik har tagits väl emot. Mer än 70 procent av de telefoner som säljs har kameror.

Teknik: År 2006 börjar man för första gången kunna prata om ett mobilt bredband ”på riktigt”. Sverige blir först i Skandinavien med att erbjuda mobilt bredband med Turbo3G som kommer upp i 3,6 Mbps, vilket är tio gånger snabbare än vanligt 3G.

2007 

Världen säger hej till den första generationens iPhone och den yngre generationen har blivit flitiga ”smsare”.

Telefon: Den 9 januari 2007 lanserar Apples dåvarande vd Steve Jobs den första generationens iPhone.

Konsumentbeteende: 93% av svenska folket har 2007 tillgång till en mobiltelefon och den används fortfarande först och främst för att ringa. Den yngre generationen hade dock blivit flitiga ”smsare” och framför allt unga kvinnor var flitiga användare av denna funktion.           

Teknik: Den digitala nedladdningen av musik tar fart och insåg att det i framtiden kommer bli större än fysiska skivor. Flera företag möjliggör legal nedladdningsbar musik i formatet MP3.

2008 

Smartphone-revolutionen är här och alla vill kunna surfa mobilt.

Telefon: Den stora smartphonerevolutionen startar i och med att Apple lanserar den första iPhone med stöd för 3G under 2008. Året blir också ett genombrott för de så kallade ”pekskärmarna” som skapade många möjligheter. Vem kan till exempel vara utan mobilens kartfunktion idag?

Konsumentbeteende: 2008 vill alla kunna surfa mobilt. Mobilt bredband har varit populärt innan, och nu toppar bredbandsmodemen operatörernas försäljningslistor över de mest populära produkterna, före telefonmodellerna.

Teknik: Mobilt bredband via 3G-nätet och det har blivit allt vanligare som kompletterande uppkoppling. Totalt har 9 procent av befolkningen tillgång till mobilt bredband, vilket motsvarar 22 procent av de som har en bärbar dator.

2009 

Facebook i mobilen är en självklarhet – och nu har 12% av svenskarna blivit bloggare.

Telefon: Sony Ericsson C510. Redan när man startar mobilen ligger Facebook som startsida så att du alltid är automatiskt uppdaterad om vad dina vänner gör. När du filmar med mobilen får du valet om du vill spara i mobilen eller lägga upp på YouTube. Och du kan se dina Windows Live-kontakter i mobilens adressbok, komplett med info om de är uppkopplade eller inte. Detta gör C510 till en av de första mobiler där det är riktigt enkelt att använda populära Internet-tjänster. De är sällan mer än ett klick bort.

Konsumentbeteende: Facebook är det populäraste sajten när Tres kunder surfar Internet i mobilen. Aftonbladet kommer på andra plats och TV4 på tredje. Tolv procent av den svenska befolkningen uppger att de har en eller har haft en blogg.

Teknik: 4G är här! I oktober 2009 skrivs 4G-historia då Eriksson kopplar upp en enhet via Ericssons LTE-nät. Det nya nätet klarar hastigheter upp till 40 Mbit/sek och öppnat upp för en mängd nya användningsområden, så som snabbare kommunikationer och uppkopplade enheter.

2012 

Var femte svensk har nu en surfplatta och hälften av svenskarna använder internet i mobilen.

Mobil: Apple lanserar iPhone 5 som är den första telefon med stöd för 4G.Den nya telefonen lanserades i Sverige i september och gick direkt in på försäljningstoppen.

Teknik: Surfplattan får sitt stora genombrott och används av var femte svensk. Den är populärast bland barnfamiljer och ungdomar och spridningen av surfplattan gick från 5 procent till 53 procent på bara tre år.

Konsumentbeteende: Sverige är nu inne i den mobila eran och hälften av den svenska befolkningen använder internet i mobilen. Ökningen av internetanvändandet ökade ytterligare de kommande åren, om än inte lika fort som i början.

 2013

Spotify har slagit igenom och nya telefoner utmärker sig med stora skärmar. 

Telefon: Samsung Galaxy Note 2. Den nya telefoner utmärker sig för att ha en större skärm än sina föregångare och nästan alla andra mobiler på marknaden. Den har även en pekpenna vilket få andra telefoner har.

Konsumentbeteende: Mobilen har blivit vår musikmaskin. Nu har 4G kommit till telefonerna, och det börjar handla mycket om att kunna streama i telefonerna utan buffring och avbrott. Spotify har slagit igenom och vi blir alltmer beroende av våra mobiler som musikmaskiner.

Teknik: Microsoft köper Nokias mobildel. 4G+ blir allmänt tillgängligt och ger högre hastigheter i 4G näten.I takt med att 4G utvecklas hänger mobilerna med och vi kan surfa i allt högre hastigheter.  

 2018

Antingen springer vi runt och tar fina bilder till våra sociala medier – eller så letar vi efter Pokémons.

Telefon: iPhone Xs. Enligt trenderna man ser på Mobile World Congress att mobiltelefoner 2018 och fram ha långsmal skärm och tunna kanter på framsidan.

Konsumentbeteende: Nu pratar vi mycket om vilken av bra kameramobiler och vi ser hur flera mobilmodeller utvecklar sin bildkvalité, något vi inte minst ser i mångas sociala medieflöden. Sedan något år är vi också begeistrade över Pokémon go som har spritt sig som en löpeld över hela världen,

Teknik: 2018 är det nästa lika vanligt att ha en smart mobil som har ha en dator. Andel av den svenska befolkningen (12+ år) som har en dator uppgår till 93 procent och andel personer som har en smart mobil är 90 procent. År 2011 uppgick antalet personer som hade en smart telefon till 27 procent.

2018 tilldelas 700 MHz-frekvenser vilket hypades som 5Gs pionjärband. Sveriges första publika 5G-nät följer 2019. Vi hör också många tekniska förkortningar under 2018 på två tecken 2018 så som AI, VR, och AR.

2023

Vi kan leva det mesta av livet genom mobilen och dataanvändandet har ökat med 7 miljarder % sedan 2003.

Telefon: Vi fortsätter köpa iPhones som aldrig förr. En titt på Mobile World Congress säger att majoriteten i alla fall har iPhone. Ungefär som samhället i stort alltså.

Konsumentbeteende: Vi lämnar plånboken hemma och betalar alltmer med olika mobila betallösningar. Vi streamar alltifrån fotboll till skidåkning i våra mobiler. Vi är effektiva och kör Teams-möten i bilen på väg till dagishämtning. Äntligen slipper vi fiberuppkoppling utan 5G är lika kapabelt. Dessutom kan vi ta med 5G routern till sommarstugan. När det kommer till dataanvändandet har det ökat med 7 miljarder procent sedan 2003.

Teknik: 5G är här och FWA-routrar (”fiberdödaren”) för 5G slår igenom på allvar. Vi har otroligt spännande möjligheter med AR/VR framför oss. 5G ger möjligheter till ytterligare högre hastigheter än vad 4G utvecklingen har erbjudit, till det även en bättre responstid vilket ger möjlighet för realtidsapplikationer.

Vi kommer också att se mer 5G industriella/IoT tillämpningar. Samhällsnyttiga tjänster så som trafiksäkerhet, helt eller delvis autonoma transporter/bilar är några exempel. 5G är också en viktig möjliggörare för hållbarhet i olika avseenden inte minst i kombo med AI.

Relaterade Artiklar