Fler än vanligt åkte till Åre under sportlovsveckorna
Hem NYHETER Fler än vanligt åkte till Åre under sportlovsveckorna

Fler än vanligt åkte till Åre under sportlovsveckorna

Publicerat av: Redaktionen

Under de sportlovsveckor som hittills passerat, vecka 7 till 9, var det fler människor än vanligt i de svenska fjällen.

Fler än vanligt åkte till Åre under sportlovsveckorna

Åre sticker ut med mycket högre människor i rörelse än förra årets sportlov, en ökning på över 50 procent för skåningar och västkustbor.

Det visar anonymiserad nätverksdata från Tre.

Göteborgarna och malmöborna sticker ut med mycket högre besökstal än stockholmarna i Åre, vilket möjligen indikerar att göteborgare och malmöbor åkte till Åre istället för till Alperna. Här är ökningarna 55 procent för vecka 7 och 47 procent för vecka 8, jämfört med förra året. För vecka 9 är ökningen 18 procent.

– Under sportloven var det lika många eller fler människor i svenska fjällen jämfört med förra årets sportlov. Framför allt i Åre var betydligt fler människor i rörelse än under sportlovsveckorna förra året, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

När stockholmarna hade sportlov var ökningen i fjällen inte lika markant, vi kan till och med se en minskning i Sälen och Vemdalen.

Mobiltrafik i fjällen under sportlovsveckorna

Skillnader vecka 7 år 2021 jämfört med 2020:
Åre +55%
Sälen +15%
Vemdalen 0%

Skillnader vecka 8 år 2021 jämfört med 2020:
Åre +47%
Sälen -5%
Vemdalen +10%

Skillnader vecka 9 år 2021 jämfört med 2020:
Åre +18%
Sälen -12%
Vemdalen -9%

I diagrammen nedan visas hur många Tre-kunder som befunnit sig i några av de mest populära skidorterna under sportlovsveckorna. 2020 i svart och 2021 i orange.

Om datan
För att få en bild av hur svenskarna rör sig och anpassar sig efter myndigheternas rekommendationer delar Tre löpande med sig av anonymiserad nätverksdata, bland annat genom att via ”Jobbindikatorn” undersöka hur många människor som är i omlopp morgontid vid några av landets mest trafikerade centralstationer och hubbar för kollektivtrafiken. Analyserna görs veckovis.

Relaterade Artiklar