Fem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar dator
Hem NYHETER Fem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar dator

Fem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar dator

Publicerat av: Redaktionen

Bärbara datorer har konkurrerat ut stationära datorer hos många företag i Sverige.

Fem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar dator

Kenni Ramsell, Nordenchef Dynabook.

I takt med att allt fler väljer att förlägga mer av sitt arbete på hemmaplan har valet av bärbar dator även fått flera nya dimensioner.

Som användare vill man ha en produkt som är lätt att ha att göra med, från installation till det dagliga arbetet. Företag å sin sida vill ha en högkvalitativ produkt som man smidigt kan ansluta till på distans när behovet uppstår.

Här tittar vi närmare på de funktioner man behöver titta närmare på när det är dags att välja en bärbar dator  som passar i takt med att vi jobbar alltmer på distans.

#1: Skärmkvalitet

När det gäller att välja en bärbar dator att använda i arbetet nämns ofta skärmstorlek som en viktig variabel. För många måste den vara tillräckligt stor för att bekvämt kunna ersätta en extern skärm, samtidigt som den måste vara tillräckligt liten för att lätt att bära med sig. Bärbara skärmar har vanligtvis en 13,3- till 14,1-tumsskärm, eftersom den här storleken ger den bästa kompromissen. Storleken på en skärm är dock inte det enda du bör tänka på. Titta även närmare på upplösningen, antalet pixlar och om du bekvämt kan se all information du behöver läsa. Flexibilitet är också viktigt, så välj en skärm med en ljus reflekterande skärm eftersom du då kan arbeta var som helst – även ute i trädgården på sommaren.

#2: Prestanda och hastighet

Att köpa en bärbar företagsdator innebar tidigare i praktiken att man behövde välja mellan processorkraft eller batteritid. Lyckligtvis är den tiden förbi. Eftersom vi i allt högre grad arbetar hemifrån måste man tillse att mängden processorkraft räcker till, inte bara för att utföra dagliga arbetsuppgifter utan även för saker som sker i bakgrunden likt molnlagring, VPN och liknande former av fjärråtkomst. När du tänker på prestanda bör du också överväga den bärbara datorns byggkvalitet. Välj gärna en bärbar dator med ett chassi av magnesiumlegering, eftersom det är superlätt, flexibelt och tåligt.

#3: Laptoptangentbord

För många är en bärbar företagsdator inte bättre än den datainmatning den tillåter. För detta ändamål är ett inbyggt tangentbord och musplatta av god kvalitet viktigt, särskilt om har begränsad arbetsyta hemma. Tangenterna på det bärbara tangentbordet ska vara väl placerade och erbjuda bra respons. Ett spillsäkert tangentbord kommer säkert underlätta för dig att arbeta hemifrån – inte minst om du har barn i familjen. Alla användare som har varit tvungna att resa på kvällar och nätter vet hur viktigt ett bakgrundsbelyst tangentbord kan vara, så att du kan arbeta i alla situationer med dåligt ljus. Den här funktionen kan vara otroligt praktisk för hemarbete, eftersom den tillåter dig att exempelvis arbeta i vardagsrummet på kvällen samtidigt som annat pågår runt dig.

#4: Anslutningar och uppkopplingar

Att arbeta på distans innebär att arbeta från olika platser, från köksbordet till att sitta i soffan. För detta ändamål, medan din bärbara dator erbjuder allt du kan behöva, kan du också behöva titta på hur du snabbt kan ställa in eller lägga undan din arbetsmiljö. Din bärbara dator ska starta snabbt efter att ha befunnit sig i viloläge. Biometrisk autentisering med antingen ditt ansikte eller finger för snabb och säker inloggning kan mycket väl vara ett alternativ du vill överväga. Dessutom, om du arbetar vid ett bord med större skärm, externt tangentbord, mus och övriga tillbehör kan en dockningsstation med Thunderbolt- eller USB Type-C-anslutning vara ett bra komplement.

#5: Multimediafunktioner

Ett område som ofta förbises när du väljer en bärbar affärsdator är enhetens multimediafunktionalitet. Men när det gäller att arbeta hemifrån har den senaste COVID-19-pandemin belyst hur viktiga funktioner som högtalare, mikrofon och webbkamera av god kvalitet är. Genom att välja en bärbar dator med bra ljud- och videofunktioner kan du bättre interagera med kollegor och kunder. Du bör också överväga hur enkelt det ska vara att lägga till fler funktioner, till exempel trådbundna eller trådlösa headset, utan att du behöver höra av dig till IT-supporten.

Av Kenni Ramsell, Nordenchef Dynabook.

 

Relaterade Artiklar