Få ut mer av jakten med Garmin Alpha 200i
Hem E-HANDEL Få ut mer av jakten med Garmin Alpha 200i

Få ut mer av jakten med Garmin Alpha 200i

Publicerat av: Redaktionen

Magdalena Forsberg är för de flesta mest känd som den legendariska skidskytten, men vad många kanske inte vet är att hon också har ett stort intresse för jakt!

Få ut mer av jakten med Garmin Alpha 200i

Magdalena Forsberg använder Garmin Alpha 200i till jaktträning av sin unga jämthund Cava. Foto: Marcus Engström

Småvilt har hon jagat sedan början på 90-talet men 2002 tog hon senare jägarexamen för att även kunna jaga högvilt. Men hur kommer det sig att den legendariska skidskytten även fann ett intresse i jakten?

– Jag var mycket med min pappa i skogen när de jagade älg när jag var barn, det är väldigt populärt i min trakter (Höga Kusten). Ibland fick jag till och med agera älghund berättar Magdalena och skrattar.

Nu för tiden slipper Magdalena själv agera älghund. Under 2020 utökades familjen Forsberg med jämthunden Cava som nu tränas till att bli en riktigt bra jakthund. Att valet föll på just jämthund kom sig av att Magdalena och hennes man Henrik (som också jagar) hade ett behov av en älghund. De hade båda sedan tidigare jagat älg med jämthund och därför föll sig valet naturligt på just denna rasen.

– När vi växte upp hade vi ingen hund men jag och Henrik har haft stående fågelhundar tidigare och nu ville vi testa på med en älghund. Det är jättespännande och lite annorlunda jämfört med våra tidigare hundar.

Då Cava för tillfället bara är 8 månader så är det svårt att säga något om hennes jaktliga egenskaper ännu. Men Magdalena och Henrik har redan satt igång träningen för att få igång Cavas jaktträning.

– Vi har gett henne mycket skogsträning på älgfria marker för att inte riskera att träffa på någon “arg” älg då det lätt kan förstöra inför framtiden. Inkallning och en del spårträning har vi också lagt tid på.

Då Cava är Magdalenas första älghund tillkommer också numera användandet av en hundpejl och Magdalenas val föll på Garmin Alpha 200i, men varför blev det just denna hundpejl?

– Vi hade Garmin i jaktlaget sedan tidigare och har bra erfarenhet av produkterna. När vi själva nu skulle skaffa en pejl ville vi ha den senaste versionen och gillar den verkligen! Det finns många bra funktioner, bland annat “pip-funktionen” på halsbandet som vi börjat träna inkallning med.

Få ut mer av jakten med Garmin Alpha 200i

Foto: Marcus Engström

Fördelarna med Garmin Alpha 200i är många och Magdalena är inte ensam om att gilla Garmins nya storsäljare. Den har till exempel en stor 3,5” stor touchskärm, snabb åtkomst till dina favoritsidor inklusive lista över hundar och hantering av grupper samt TopoActive Europe topografiska kartor för en enkel hantering ute i skogen. Alpha 200i har avancerad spårning och kan spåra upp till 20 hundar eller enheter. En av de stora nyheterna med Garmin 200i är också den ökade tryggheten för användaren. Garmin 200i är nämligen utrustad med inReach-funktion vilket innebär att du alltid kan kommunicera med din omgivning, även i områden där mobiltäckningen är begränsad. Med 100% globalt iridium-satellitnätverk kan du enkelt skicka och ta emot sms, navigera din rutt, registrera och dela jakten samt även skicka ett SOS om olyckan skulle vara framme. InReach-funktionen kräver ett abonnemang (ingår ej). Med en Garmin 200i är du väl förberedd på skogens alla utmaningar!

Relaterade Artiklar