Hem NYHETER Elgiganten vill dubbla återvinningen av mobiler i Sverige

Elgiganten vill dubbla återvinningen av mobiler i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Varje år samlas knappt en miljon mobiler in i Sverige för återvinning.

Elgiganten vill dubbla återvinningen av mobiler i Sverige 2

Niclas Eriksson, vd på Elgiganten i Sverige.

Det vill Elgiganten ändra på och lanserar nu en stor satsning där målet är att dubbla återvinningen. Tillsammans med kunder, medarbetare och samarbetspartners ska Elgiganten samla in och återvinna en miljon gamla mobiler fram till slutet av 2021.

Det finns ungefär 20 till 25 miljoner gamla mobiltelefoner i svenska hem som inte används.  Upp till 95 procent av gamla mobiltelefoner kan återvinnas och bli något nytt.

Många vet inte vad de ska göra med gammal teknologi, att den kan vara värdefull eller varför det är bra för miljön att återvinna mobiler. Som marknadsledare och stor återförsäljare av hemelektronik har Elgiganten länge arbetat med hållbarhet och vill bidra till utvecklingen av ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Ambitionen att samla in en miljon mobiler för att dubbla återvinningen i Sverige är ett viktigt steg i bolagets hållbarhetsarbete.

Enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo är det viktigaste incitamentet för att lämna in sin gamla mobiltelefon vid köp av en ny att den gamla tas om hand på ett miljövänligt och säkert sätt (43 procent). Elgigantens initiativ och nya tjänster som gör det enklare att återvinna gammal uttjänt elektronik blir ett svar på detta.

Elgiganten har länge arbetat med att göra det lätt för konsumenter att återvinna uttjänt elektronik samt reparera, byta in eller göra det möjligt för kunderna att själva sälja vidare sin teknik. Den nya satsningen kommer bestå av en rad initiativ, konkreta lösningar och tjänster för att underlätta för konsumenter att återvinna gamla mobiler samt information om varför det är viktigt. Mobilåtervinning är nämligen ett hållbart och lönsamt sätt att utvinna värdefulla metaller och mineraler som guld, kobolt, kisel, kadmium och aluminium.Återvinning av endast en mobiltelefon skulle exempelvis spara ungefär 60kg CO2, vilket motsvarar 460 km bilkörning.

–Återvinning av elektronik är viktigt för miljön och som marknadsledare och stor återförsäljare av elektronik vill vi ta vårt ansvar. Nu vill vi bubbla återvinningen av mobiler i Sverige. Vi tror på svenskarnas vilja att tillsammans med oss bidra till ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. Därför vill vi göra det lätt för svenskarna att göra rätt, genom att skapa goda förutsättningar för enkel och smidig återvinning men även visa varför det är viktigt att återvinna sina gamla telefoner. Vi övertygade om att vi tillsammans med kunder, samarbetspartners och branschkollegor kan göra verklig skillnad, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten i Sverige.

Om initiativet att dubbla insamlingen av mobiltelefoner:

  • I många av Elgigantens 175 varuhus går det att lämna in sin mobiltelefon för reparation, få hjälp med att radera personliga data från mobiltelefonen för egen vidareförsäljning, byta in mobiltelefonen för pengar eller lämna in mobilen för återvinning.
  • Elgiganten introducerar inom ramarna för initiativet också en rad nya, innovativa sätt att återvinna teknik. Som ett svar på att många är oroliga över sin personliga data lanserades exempelvis nyligen ett samarbete med Recipo, som placerat ut så kallade Secure Collect-boxar på 45 av Elgigantens 175 varuhus runtom i Sverige. Mobiltelefoner som lämnas i boxarna återvinns på ett GDPR-säkert och miljövänligt sätt.
  • Med initiativet vill Elgiganten sprida kunskap om varför det är viktigt att återvinna mobiltelefoner och de miljömässiga vinsterna med att ta hand om uttjänt elektronik.

Relaterade Artiklar