Dags att dra till fjällen!
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Dags nu att dra till fjällen!

Dags nu att dra till fjällen!

Publicerat av: Redaktionen

Nu drar sportlovsveckorna igång och under vecka 7-10 ökar trafiken på vägarna upp till fjällen.

Här är tipsen att ha koll på innan det bär av på skidsemester.

Under sportlovsveckorna ökar trafiken till och från populära skidorter.

Med mycket trafik på vägarna är det viktigt att planerar sin resa och resvägen ditt man ska.

Få koll på trafikläget

En bra vana är att uppdatera sig om trafikläget innan man sätter dig i bilen. Genom att få koll på väglag, vägarbeten och olyckor får man en bra överblick vilken resväg som passar bäst dit man ska. Under sportlovsveckan utförs flera nattarbeten i Göteborg som kan påverka restiden för sportlovsresenärer som reser sen kväll eller tidig morgon. Bland annat stängs Tingstadstunneln för genomfartstrafik nätterna 12-15 februari kl. 22.00-05.00. Ladda ner Trafiken.nu appen för bästa uppdatering om framkomligheten i Göteborg.

Vägar med ökad trafik

De vägsträckor i Västsverige som kan vara extra trafikerade, särskilt i samband med skidorternas bytesdagar vid veckosluten, är:

• E45 Göteborg-Östersund
• RV 26 Halmstad-Mora
• RV 62 Karlstad-Långflon
• RV 63 Karlstad-Ludvika

Säkra vägar och vinterväglag

Om det är möjligt välj mötesfria vägar med mitträcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Tänk på att alltid hålla avstånd och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Stressa inte utan räkna med extra restid redan från start. Passa på att pausa när bilen ska laddas.

Väder och väglag kan skifta snabbt. Med väglagsinformationen i appen Trafiken.nu eller på Trafikverkets hemsida är det enkelt att snabbt få koll på rådande vinterväglag.

Utrusta bilen för vinter

Fungerar alla lampor och har vinterdäcken rätt lufttryck och mönsterdjup? Se över bilens vinterutrustning innan det bär av mot fjällen. Dessutom är det bra med lite extra utrustning i bilen ifall något oförutsett händer. Till exempel reflexväst, isskrapa, snöskyffel, bogserlina, startkablar och en laddad mobiltelefon. Det kan vara bra att ha en filt och varma kläder lättillgängligt om man olyckligtvis skulle bli stående med bilen.

Dags att dra till fjällen!Packa säkert

Inför en fjällsemester lastas många bilar fulla med packning och för att minska risken för olyckor är det viktigt att se till att lasta bilen på ett säkert sätt. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Kontrollera max last för bil, takräcke och takbox i instruktionsboken. Hos Transportstyrelsen finns det bra information om hur man packar bilen rätt.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar