Dödsdansen goes VR – Folkteatern levererar virtuell teater hem till publiken
Hem NYHETER Dödsdansen goes VR – Folkteatern levererar virtuell teater hem till publiken

Dödsdansen goes VR – Folkteatern levererar virtuell teater hem till publiken

Publicerat av: Redaktionen

Under pandemivåren 2021 spelade Folkteatern August Strindbergs Dödsdansen på hemlig plats i Göteborg, för enbart fyra personer per föreställning.

Nu tillgängliggörs föreställningen för publiken, i deras egna hem, med hjälp av VR-teknik.

Med Dödsdansen goes VR erbjuder Folkteatern publiken en banbrytande teaterupplevelse, i ny form med ny teknik.

Pandemin innebar enormt stora utmaningar för teaterbranschen och hela kulturlivet. Många verksamheter valde att streama föreställningar och konserter och startade play-tjänster. Folkteaterns ambition med detta projekt är att bibehålla föreställningen Dödsdansen som koncept och på samma gång utveckla tillgängligheten för dem som av olika skäl inte hade möjlighet att uppleva föreställningen på plats. Föreställningen Dödsdansen hyllades av kritikerkåren och Göteborgs-Postens recensent Mikaela Blomqvist lyfte den även i sin årskrönika: “För mig är det årets teaterhändelse”.

Hur kan VR-teknik fungera i en teaterkontext?

Genom det här projektet låter Folkteatern publiken komma lika nära teaterupplevelsen som i en vanlig teatersalong. Vardagsrummet förvandlas för en stund till en teater med hjälp av ny teknik.

Hur går det till?

Dödsdansen goes VR – Folkteatern levererar virtuell teater hem till publikenFolkteaterns foajévärdar kommer vid utsatt tid hem till den som har bokat biljett, berättar om föreställningen och vägleder i det tekniska. Därefter är det bara att sätta sig bekvämt till rätta i soffan med en kopp kaffe, med VR-glasögonen på och uppleva föreställningen. Efter ett par timmar kommer foajévärdarna tillbaka, diskuterar upplevelsen och hämtar utrustningen. Föreställningen kan upplevas på egen hand eller med upp till sju vänner.

För filmisk gestaltning i VR, idé och koncept svarar Jonathan Silén, en del av trion ÖGAT film, vilka även stod bakom föreställningen Dödsdansen våren 2021.

   –  Dödsdansen goes VR är lika mycket ett undersökande arbete kring en ny form som en ny teknik. Med uppsättningen tar vi ett kliv in i utforskandet av hur Folkteatern kan tillgängliggöra sin verksamhet för nya publikgrupper som av olika anledningar har svårt att ta sig till teatern. Förhoppningsvis är detta startpunkten på en resa där vi tillsammans med vår publik lär oss hur vi bäst kan använda oss av den här formen, säger Jonathan Silén.

Dödsdansen goes VR är bokningsbar från och med lördagen den 19 mars, för grupper på upp till åtta personer. Föreställningen kan bokas i Göteborg med omnejd, men kommer framöver också att erbjudas i andra delar av Västra Götalandsregionen genom ett samarbete med bland andra Åmåls kommun.

 

Relaterade Artiklar