Descartes kommenterar Paketindex: tydlig ökning av e-handelspaket från utlandet
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK “Det märks tydlig ökning av e-handelspaket från utlandet” kommenterar Descartes om Paketindex

“Det märks tydlig ökning av e-handelspaket från utlandet” kommenterar Descartes om Paketindex

Publicerat av: Redaktionen

Branschorganisationen Transportföretagen har lanserat ett nytt index som tillhandahåller statistik om leveranser inom e-handel i Sverige sett till volym, utveckling och trender.

I den första upplagan av Paketindex märks en uppgång jämfört med föregående år av e-handelspaket där transportresan börjar utanför landets gränser.

Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes, kommenterar resultaten och pekar på flera spännande trender som framgår av statistiken.

 – Vi ser att siffrorna för importen av utlandspaket går upp och ner under året, men det är intressant att notera att första kvartalet 2023 är 18,8 procent högre än första kvartalet föregående år. Återstår att se om detta är en fingervisning om hur resten av året kommer gå. Klart står att volymförändringen som sker mellan respektive kvartal är en utmaning för e-handelsföretagen som behöver ha ett agilt förhållningssätt till lagerhållning och en robust transportkedja för att hela tiden kunna möta kundens behov, säger Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes.

Paketindex är framtaget av Transportföretagen i samarbete med HUI Research. Första upplagan innefattar första kvartalet 2023 samt helåret 2023. Indexet baseras på data från DHL, UPS, Postnord, DB Schenker, Best, Airmee, Bring, Early Bird samt uppskattningar om Instabox och Budbees volymer.

– Vi ser även en tydlig trend av att leveranssätten förändras kontinuerligt, där fler går från uthämtningsställe till paketskåp och hemleveranser. Antalet returer ökar också, här är det viktigt att företagen som är verksamma inom e-handeln är vaksamma på vad denna förändring betyder för hela deras leveranskedja, säger Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes.

Descartes kommenterar Paketindex: tydlig ökning av e-handelspaket från utlandetAv närmare 200 miljoner paket som årligen skickas från e-handlare till konsumenter i Sverige är omkring 15 procent av paketen så kallade utlandspaket. Definitionen av utlandspaket är e-handelspaket där e-handlaren befinner sig utanför Sverige och transportresan påbörjas utanför Sveriges gränser.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar