Convinis mål – halvera matsvinnet till 2025!
Hem NYHETER Convinis mål – halvera matsvinnet till 2025!

Convinis mål – halvera matsvinnet till 2025!

Publicerat av: Redaktionen

Som marknadens ledande aktör för innovativa mat- och dryckeslösningar på arbetsplatser känner vi på Convini ett stort ansvar för att minimera vårt totala matsvinn, för att minska vår miljöpåverkan och undvika att bidra till det globala problem som vi står inför idag.

Ett av våra hållbarhetsmål är därför att minska matsvinn i vår verksamhet med 50 procent till år 2025.

Hur jobbar vi då för att så lite mat och dryck som möjligt ska gå till spillo i vår verksamhet? Svaret är på bred front.
Genom noggranna driftrutiner, effektiv logistik och korta ledtider från tillverkare till kund reducerar vi vårt svinn. Våra butiks- och kaffeansvariga sköter både beställning, påfyllnad och rensar även ut varor som är på väg att gå ut i datum. Det gör att vi har full kontroll över hela kedjan och effektivt kan planera därefter.

Samarbete med Karma och Stadsmissionen
Convinis mål – halvera matsvinnet till 2025!Mat och dryck som börjar närma sig sista förbrukningsdatum, men som fortfarande är fullt ätbar räddas genom samarbeten med till exempel Karma eller skänks till välgörenhetsorganisationer som Stadsmissionen. Genom Karma räddade vi exempelvis 11 500 varor från att slängas under 2020. Detta motsvarar hela 4 ton mat (!) och en minskning av koldioxidutsläppen med över 6 ton CO2. Vi jobbar även aktivt med att hitta ännu fler partners att utveckla liknande samarbeten med framåt.

Populär outletbutik för anställda
Convinis huvudkontor i Solna har vi öppnat en outletbutik som riktar sig till våra medarbetare. I denna butik erbjuder vi fullgoda men transportskadade produkter och produkter som är nära bäst-före-datum till rejält reducerade priser. Här kan våra medarbetare handla och samtidigt bidra till att minska matsvinnet, vilket är mycket uppskattat.
De produkter som inte går att rädda hanteras på ett hållbart sätt och omvandlas slutligen till biogas.

Räddar frukt tillsammans med Rscued
Goda samarbeten utgör grunden för att vi ska lyckas med vårt hållbarhetsarbete. Vi behöver alla hjälpas åt. Vi har valt att samarbeta med flertalet leverantörer som på olika sätt har ett minskat matsvinn på agendan. Dryckesleveratören Rscued är ett lysande exempel. Deras populära drycker är framtagna från frukt och grönt som annars skulle ha slängts. Under de senaste åren har Convinis kunder räddat tusentals kilo frukt och grönt (!) från att gå till spillo tillsammans med Rscued.

Relaterade Artiklar