Circular Textile Hackathon – en satsning för cirkulära affärsmodeller!
Hem NYHETER Circular Textile Hackathon – en satsning för cirkulära affärsmodeller!

Circular Textile Hackathon – en satsning för cirkulära affärsmodeller!

Publicerat av: Redaktionen

I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan.Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin.

Circular Textile Hackathon - en satsning för cirkulära affärsmodeller! 2Swedish Fashion Council och Re:textile/Science Park Borås går samman och genomför under 2018 två hackatons där etablerade företag inom textil- och mode tillsammans med studenter, innovatörer och entreprenörer arbetar i team för att hitta nya, cirkulära lösningar.

– Uttjänta textilier ger stora möjligheter för nya affärsmodeller och tjänster som förlänger livet på plagg. Och i takt med en växande medvetenhet hos konsumenter i att konsumera hållbart uttalar fler och fler företag att cirkulär ekonomi kommer vara centralt i deras framtida affärsmodeller.

– Men idag är konsumentens valmöjligheter för få, det vill vi bidra till att ändra på, säger Adrian Zethraeus, projektledare för Re:textile.

I Circular Textile Hackathon utmanas därför traditionella affärsmodeller som många textil- och modeföretag idag präglas av, för att driva branschen till en cirkulär omställning.

Här sätts sökande företag, studenter och unga entreprenörer samman till team för att utveckla idéer kopplade till företagens befintliga utmaningar och behov för en hållbar textilproduktion. Likt traditionella hackatons bygger eventen på samskapande, där personer med olika kompetenser och bakgrund träffas, för att gemensamt utveckla nya lösningar utifrån en befintlig utmaning.

– För att nå en mer hållbar modebransch måste vi kliva ur vår comfort zone, tänka nytt och hitta synergier mellan olika sektorer och kanske konkurrenter emellan. Circular Textile Hackaton är ett bra exempel på projekt där aktörer från hela värdekedjan möter innovatörer för att tillsammans lösa utmaningarna vi står inför i det linjära system de flesta textil-och modeföretag verkar inom, säger Pauline Ström Gunnér, Sweden Fashion Council.

Det första hackathonet går av stapeln 17-18 maj 2018 i samverkansarenan Do-Tank Center, Textile Fashion Center, Borås. Det följs upp av ett andra hackaton under World Waste Week 22-23 november 2018. Mellan eventen erbjuds teamen att delta i ett affärsutvecklingsprogram för att få stöd att vidareutveckla idéer som uppstått. En vinnande idé kommer avslutningsvis koras av en jury bestående av experter och ledande personer inom textil- och mode.

Relaterade Artiklar