Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Check Point varnar för snabbväxande mobilhot

Check Point varnar för snabbväxande mobilhot

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point har släppt sin senaste rapport över utvecklingen av skadlig kod under november.

Check Point varnar för snabbväxande mobilhot 3Rapporten visar att mobiltrojanen XHelper sprids i en rasande fart och den är just nu det största hotet som påverkar mobiltelefoner. Det är för första gången på över tre år som en mobiltrojan har äntrat topplistan över skadlig kod samt varit det vanligaste mobilhotet under en hel månad.

Mobiltrojanen XHelper upptäcktes i mars i år och är en mångsidig trojan som riktar in sig på Android-användare och den kan ladda ner andra skadliga applikationer samt visa skadliga annonser. Det verkar dessutom vara en ihärdig applikation som kan installera sig själv trots att den avinstalleras av den drabbade.

Under det senaste halvåret har den skadliga koden uppdaterats kontinuerligt, vilket hjälper den att undvika antiviruslösningar för mobiler och låter den fortsätta infektera nya offer.

Under november låg Emotet botnet kvar på sin första plats på topplistan över skadlig kod och påverkade 9 procent av verksamheterna globalt, jämfört med 14 procent föregående månad.

– Både Emotet och XHelper är mångsidiga, skadliga programvaror som kan anpassas för kriminella behov, till exempel genom att sprida ransomware, spamkampanjer eller skadliga annonser till användares enheter, säger Fredrik Johansson, säkerhetsexpert hos Check Point i Sverige. Detta visar på att kriminella använder sig av olika metoder för att tjäna pengar på sin verksamhet, snarare än att följa en enda trend som t.ex. kryptokapning som dominerade under 2018. Därför är det viktigt att verksamheter använder den senaste generationens säkerhetslösningar både i sina nätverk och i de anställdas mobiler. De anställda bör också informeras om riskerna med att öppna e-postbilagor, ladda ner resurslänkar eller klicka på länkar som inte kommer från en betrodd källa eller kontakt.

Relaterade Artiklar