Att tänka på när det gäller säkerhet i smarta hem
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Att tänka på när det gäller säkerhet i smarta hem

Att tänka på när det gäller säkerhet i smarta hem

Publicerat av: Redaktionen

Smarta hem är något som ökar starkt på den svenska marknaden, inte minst sedan Google Home blev officiellt tillgänglig för oss förra året i oktober månad.

Att tänka på när det gäller säkerhet i smarta hem 2Då formligen exploderar onlineforum, hemsidor och sidor på sociala medier med inlägg där många i landet inhandlat sin första enhet och nu letade efter möjligheterna med denna.

I takt med att våra hem blir alltmer smarta och uppkopplade ökar också andelen produkter som exponeras mot Internet. Detta i sig är inget problem om det hanteras på rätt sätt. Men, om detta hanteras felaktigt kan det bli ett problem då illasinnade hackers kan använda de uppkopplade enheterna för attacker med avsikt att sänka servrar eller hacka sig in på hemsidor. I grund och botten handlar det om hur du som användare tänker när du väljer att koppla upp dina enheter mot Internet.

Vad ska jag tänka på när det gäller säkerhet?

Frågan dyker upp med jämna mellanrum och besvaras lika ofta men tål ändå att upprepas. Det börjar alltid med ett lösenord, antingen till en webbplats eller till din enhet så att denna kan anslutas till Internet. Börja med att byta ut det lösenord som levereras med enheten du köpt och vill installera. Ofta levereras din enhet med ett enklare lösenord som ”0000”, ”1234” eller ”admin” och det första du bör göra är att byta detta till något som är säkert och svårt att lista ut.

En nyligen presenterad undersökning visar att det endast tar 30 sekunder att knäcka ett lösenord bestående av 6 tecken från det svenska alfabetet. Lägger du till ett tecken tar det 30 minuter medan 8 tecken i ett lösenord tar 29 timmar att knäcka. Vill du vara säker på att ingen knäcker ditt lösenord så tar ett med 9 tecken hela 71 dygn att knäcka medan 10 tecken t ar hela 11 år! Överkurs blir ett lösenord med 11 tecken som tar 646 år att knäcka och ett lösenord med 12 tecken tar 37 millennier vilket väl får anses vara ganska säkert.

En sak som är viktig att tänka på när du skapar ett lösenord är att vara kreativ och inte använda ditt namn, födelsedata eller annat personligt som enkelt kan listas ut. Försök vara kreativ genom att byta ut vissa bokstäver mot siffror, ett ”E” kan bli siffran ”3”, ett ”A” kan bli en ”4” och ”B” en ”8”. Variera mellan stora och små bokstäver och var inte rädd för att använda ett specialtecken (t ex #, /, &, %) om möjligt. Tänk på att en del enheter inte accepterar specialtecken så ta reda på vad som är möjligt för just din nya enhet. Sätt samman ett ord som normalt inte finns så blir det mycket svårare att lista ut, till exempel är ju ”9UrK@P3L5in” (gurkapelsin) ett lösenord som är svårt att lista ut!

Relaterade Artiklar