Aerit genomför Sveriges första kommersiella matleverans med drönare
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Aerit genomför Sveriges första kommersiella matleverans med drönare

Aerit genomför Sveriges första kommersiella matleverans med drönare

Publicerat av: Redaktionen

Idag genomförde Aerit Sveriges första kommersiella matleverans i kategorin beyond visual line of sight (BVLOS) med sin autonoma drönare Nimbi i samarbete med Region Halland.

Flygningen började vid Hygge, ett lokalt kafé nära Tylösand strand, där en nystekt galette vinschades upp i den hovrande drönaren Nimbi.

Nimbi steg sedan upp i luften för att flyga en förutbestämd 2,7 km rutt till leveransplatsen där matlådan sänktes ner till marken. Jimmy Sandberg, Marknadsansvarig för Region Halland, var mottagaren av leveransen.

Galetten levererades som en del av ett pilotprojekt designat för att utforska möjligheter till drönarleveranser under EUs nya regelverk som tillåter kommersiella drönarflygningar. Regelverket trädde i kraft i januari 2021.

Aerit genomför Sveriges första kommersiella matleverans med drönare“Autonoma flygande drönare har flera fördelar över traditionella sista-milen lösningar, bland annat snabbhet, hållbarhet, tillgänglighet och, såklart, en viss ‘coolhetsfaktor’”, säger Alexander Perrien, Aerits VD. “Vi har jobbat tätt ihop med Region Halland och Transportstyrelsen för att säkerställa att dagens leverans öppnar upp för långvariga relationer för att underlätta drönarleveransernas tillväxt i både Sverige och EU.”

Leveransen följer den första BVLOS matleveransen i Sverige, som genomfördes av ett team av forskare från RISE år 2019.

Aerits leveransdrönare Nimbi är batteridrivna med en maximal nyttolast av 4 kg. Plattformen Nimbi är utrustad med ett autonomt vinschsystem som möjliggör både upphämtning och leverans av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

Aerit kommer börja erbjuda kontinuerliga leveranstjänster i utvalda områden i Sverige under 2022.
Hela leveransen filmades för en kort dokumentärfilm och kommer att släppas senare i år.

 

Relaterade Artiklar