Hem NYHETER 5 enkla sätt att skydda det digitala hemmet

5 enkla sätt att skydda det digitala hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Smarta och interaktiva hem blir allt vanligare och det är idag möjligt att styra allt ifrån dörrlås och röklarm till belysning och kaffemaskiner genom en smartphone var vi än befinner oss.

5 enkla sätt att skydda det digitala hemmet 2

Mikael Johansson som är cybersäkerhetsexpert på Acronis

Den här typen av teknik kan spara både tid, pengar och energi men är också förknippad med en ny uppsättning säkerhetsrisker. Mikael Johansson som är cybersäkerhetsexpert på Acronis delar med sig av fem enkla åtgärder som hjälper till att skydda det uppkopplade hemmet.

 1. Säkra ditt Wi-Fi-nätverk
  Den trådlösa routern är den primära ingången som cyberbrottslingar använder för att få tillgång till alla anslutna enheter. Säkra därför Wi-Fi-nätverket och alla anslutna enheter genom att ändra det fabriksinställda standardlösenordet och användarnamnet.
 2. Dubbelt inloggningsskydd
  Aktivera multifaktorautentisering (MFA) för att säkerställa att den enda personen som har tillgång till ditt konto är du. Använd den för e-post, bank, sociala medier och andra tjänster som kräver inloggning.
 3. Håll programvara uppdaterad
  Håll all programvara uppdaterad till den senaste versionen och aktivera automatiska uppdateringar för att inte riskera att glömma. Ställ in säkerhetsprogramvaran så att den kör regelbundna genomsökningar.
 4. Håll koll på appar
  De allra flesta uppkopplade enheterna stöds av en mobilapplikation. Mobila enheter kan fyllas med misstänkta appar som körs i bakgrunden eller använda standardbehörigheter som samlar in personlig information utan din vetskap. Kontrollera därför behörigheterna och använd “principen om minst privilegium” (PoLP) för att radera det du inte behöver. Ladda dessutom bara ner appar från betrodda leverantörer och källor.
 5. Begränsa informationen om dig på sociala medier
  Begränsa informationen du delar på sociala medier – till synes slumpmässiga detaljer i en bild kan användas av cyberbrottslingar för att samla information. Dela inte saker som personnummer, adress, födelsedag eller semesterplaner. Inaktivera också platstjänster som gör att vem som helst kan se var du befinner dig vid en given tidpunkt.

 

Relaterade Artiklar