​Yngre bilköpare vill klicka hem sin bil från soffan
Hem NYHETER ​Yngre bilköpare vill klicka hem sin bil från soffan

​Yngre bilköpare vill klicka hem sin bil från soffan

Publicerat av: Redaktionen

Ju yngre generation bilköpare desto större intresse för digitala tjänster inom bilköp.

​Yngre bilköpare vill klicka hem sin bil från soffan 2I åldern 18-34 år kan fler än var fjärde svensk exempelvis tänka sig att genomföra bilköpet av en handlare helt och hållet online. Motsvarande siffra bland 55 år eller äldre är endast var tionde. Det visar en undersökning från Blocket i samarbete med Yougov.

Söka information inför köp

Det är främst digitala kanaler som gäller när 18-34-åringar letar information inför ett bilköp. Blocket är den mest använda informationskällan (44 %), följt av sökmotorer som t.ex. Google (39 %) och sin egen bekantskapskrets (28 %). Ungefär var tionde (12 %) söker information på Youtube, att jämföra med motsvarande 6 respektive 1 procent av de andra åldersgrupperna (35-54 år och 55+). Hela 48 procent inom åldersgruppen 55+ vänder sig först och främst till den fysiska bilhallen för att inhämta information. Motsvarande siffra bland 18-34-åringar är 19 procent.

– Att bilköpet blir allt mer digitalt ser vi tydliga tecken på – särskilt i sökmönstret. Blocket har en stark position som visar både privatsålda bilar och annonser från bilhandlare. Sökmotorn på internet tror vi används som ett komplement för att söka ytterligare information om olika bilmodeller. Kommande generationer kommer leta allt mer rörligt innehåll som visar guider och tester, såväl oberoende som från influencers, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket Fordon.

Klicka hem bilen från soffan

Fler än var fjärde bilköpare (29%) i åldern 18-34 år kan tänka sig att genomföra bilköpet av en handlare helt och hållet online, utan att fysiskt besöka bilhallen. Sex av tio (60 %) vill dessutom få bilen hemkörd. Detta att jämföra med åldersgruppen 55+ där var femte är intresserad av onlineköp och mindre än hälften (46%) är intresserade av hemleverans för testkörning.

– Det finns en växande vana och förväntan bland svenskarna att allt ska kunna göras från skärmen oavsett tid på dygnet. En yngre bilköpare gör både grundlig research och sonderar utbudet främst online. När hen kommit fram till vilken bil hen vill ha är förstås själva köpet också bekvämast att göra hemifrån soffan, säger Linnéa Aguero.

Relaterade Artiklar