Hem NYHETER ​Videosamtal skjuter i höjden – så surfade svenskarna under coronakrisens första månad

​Videosamtal skjuter i höjden – så surfade svenskarna under coronakrisens första månad

Publicerat av: Redaktionen

Sedan Folkhälsomyndigheten i mitten av mars bedömde att risken för samhällssmitta var mycket hög, har mobilsurfen ökat markant i Sverige.

​Videosamtal skjuter i höjden – så surfade svenskarna under coronakrisens första månad 2

Andres Suazo, nätexpert på Telenor

Den totala surfmängden har ökat med 32 procent jämfört med samma period förra året medan antalet röstsamtal via 4G-nätet gått upp med 19 procent. Videosamtal drar upp mängden uppladdad data, som ökat mest i län som drabbats hårdast av covid-19. Det visar ny surfstatistik från Telenor.

– Många har fått anamma nya digitala verktyg och beteenden i rekordfart, vilket återspeglas i resultaten. Mobilsurfen och särskilt mängden uppladdad data har skjutit i höjden i hela landet och legat på konsekvent högre nivåer sedan krisen startade för drygt en månad sedan. En stor bidragande orsak är troligen att många jobbar hemma i större utsträckning, studerar på distans och håller mer kontakt med nära och kära via videosamtal, som står för majoriteten av uppladdad data, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Telenors analys kring svenskarnas mobilvanor under perioden 13 mars – 19 april visar att svenskarna aldrig har surfat eller ringt varandra lika ofta och länge som nu. Under den senaste månaden har mobilen använts mer på alla vis än under samma period ifjol. Mängden uppladdad mobildata har gått upp med hela 35 procent, och ökat stadigt varje vecka under den gångna månaden. Under samma period har antalen samtal ökat med 19 procent och den genomsnittliga samtalslängden med 25 procent.

Hårdast drabbade samtalar över video – gotlänningar ringer mest

Stockholms län, Södermanland och Östergötland har den största ökningen av uppladdad mobildata i landet. Södermanland (48 procent), Stockholms län (46 procent), Östergötland (46 procent). Det är också de län som än så länge drabbats hårdast av covid-19. Uppladdad data ökar mest mellan klockan 8-16 på vardagar, och generellt står videosamtal för en överväldigande majoritet av mängden uppladdad data i Sverige.  Även samtalslängden i länen ökar ordentligt (31 procent) vilket är mer än det nationella snittet.

– Vi ska hjälpa Sverige att hålla kontakten med nära och kära och möjliggöra att företag och samhället i så stor utsträckning som möjligt ska kunna fortsätta fungera i vardagen. Telenors nät och tjänster är robusta och klarar väldigt mycket mer, även om vi ser betydligt högre siffror än normalt, framför allt i Stockholmsregionen med närliggande län. En anledning till den stora ökningen i de länen är troligen att man  uppmanades till hemmajobb tidigt och att många således har hunnit anamma den nya vardagen i stor utsträckning, säger Andres Suazo.

Ett axplock från Telenors surfstatistik*:

Röstsamtal

  • Gotlänningarna ringer de längsta genomsnittliga samtalen i Sverige (över 4 minuter). Blekingeborna ringer de kortaste genomsnittliga samtalen i Sverige (cirka 3,5 minuter).
  • I Jämtlands län ökar samtalslängden mest (42 procent) och jämtlänningarna skuggar Gotland i kampen om att ringa längst samtal (Jämtlänningarna ringer strax under 4 minuter i snitt). Innan ökningen låg samtalslängden i Jämtland på ett nationell snitt.
  • Gotland står även för den största ökningen i antalet genomförda röstsamtal (36 procent) följt av Blekinge län där antalet samtal ökar med 30 procent. Blekingeborna ringer alltså betydligt oftare men har desto kortare samtal. I Västerbotten ökar telefonsamtalen enbart med (1 procent).

    Mobilsurf

  • Gävleborg är det län där den totala mobilsurfen ökar som mest (37 procent). Jämtland är det län där den totala mobilsurf ökar minst (11 procent).
  • Södermanlands län är det län där uppladdad data ökar mest i Sverige (48 procent). Uppladdad data ökar minst i Jämtland (7 procent).
  • I norra Sverige är det Norrbotten som sticker ut och där ökar uppladdad data med 40 procent. Västerbottningarnas samtal är (31 procent) längre än vanligt och i Västernorrland ökar den totala mobilsurfen mest (27 procent).
  • I södra Sverige är det Blekinge som sticker ut med uppladdad data som ökar med (42 procent).
  • I landets tre största städer är det Stockholms stad som sticker ut mest, vars totala surfmängd ökar med 41 procent. Huvudstaden följs av Göteborg som ökar 33 procent och Malmö som ligger precis bakom med 32 procents ökning.

Så mycket ökar den nationella surfen och antal samtal:

Total mobilsurf: 32%
Uppladdad mobildata: 35%
Samtalslängd: 25%
Antal samtal: 19%

Relaterade Artiklar