Hem NYHETER ​Tre lanserar 5G i Skåne, Uppsala, Västerås och fler delar av Stockholm i juni

​Tre lanserar 5G i Skåne, Uppsala, Västerås och fler delar av Stockholm i juni

Publicerat av: Redaktionen

I juni lanserar Tre 5G i stadskärnorna i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i de västra delarna av Stockholm.

​Tre lanserar 5G i Skåne, Uppsala, Västerås och fler delar av Stockholm i juni 2

Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige: “Vi lanserar 5G i Skåne, Stockholm, Uppsala och Västerås i juni”

Lanseringarna är nästa fas i utbyggnaden av 5G-nätet som inleddes redan i december förra året i södra Stockholm när Tre var först i Sverige med ett publikt 5G-nät.

– Det här är nästa steg i vår utrullning av 5G. Vi är stolta över att ha varit en drivande kraft bakom 5G-utbyggnaden i Sverige och ser fram emot att fortsätta vara med och driva utvecklingen, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

Första steget tas redan i början av juni då 5G-nätet aktiveras i stadskärnorna i Malmö, Lund, Uppsala, Helsingborg, Västerås samt västra Stockholm inklusive Kungsholmen, Bromma och delar av Solna. Efter sommaren aktiveras även 5G i hela Stockholms innerstad.

Tres 5G-nät kommer från start att fungera med ett antal 5G-mobiler och i takt med att fler mobiler släpps på marknaden kommer fler och fler kunder att kunna använda Tres 5G-nät.

Nästa fas av 5G-utbyggnaden

Tre Sverige lanserade redan i december Sveriges första publika 5G-nät i Årsta/Enskede söder om Stockholm. Lärdomarna där har varit viktiga vid utbyggnaden av 5G i övriga landet. Under vintern och våren har utbyggnaden fortsatt i hög takt och den kommer att fortsätta i sommar och tidig höst då bland annat nätet i hela Stockholms innerstad kommer att aktiveras för 5G.

– Det är fantastiskt roligt att kunna ta det här steget. Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i våra större städer, och vi har inte lägre ambitioner med 5G. Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Nästa steg tas i samband med att fler och större frekvensband görs tillgängliga vilket kommer leda till stora kliv i upplevelse för slutkunden, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Vad är 5G?

5G är den femte generationens mobilteknologi. 5G erbjuder, i takt med att stora spektrummängder blir tillgängliga, möjligheter till betydligt snabbare ned- och uppladdningstider jämfört med 4G. Svarstiderna i nätet har också förbättrats avsevärt. På sikt kommer 5G att revolutionera den mobila teknologins betydelse i det uppkopplade, sladdlösa, samhället.

Relaterade Artiklar