​10 tips vid köp av smart hem
Hem NYHETER ​10 tips vid köp av smart hem

​10 tips vid köp av smart hem

Publicerat av: Redaktionen

Fler och fler pratar om det smarta hemmet och möjligheterna med detta.

​10 tips vid köp av smart hem 1

Ett smart hem innebär idag många möjligheter men undersök noga vad du vill kunna göra i hemmet!

Ett smart hem är numera inte bara något för de mest teknikintresserade utan även något som ger fördelar för såväl äldre som yngre. Den stora frågan är dock var man ska börja då det finns en uppsjö av olika produkter och tillverkare som alla vill framhäva just sina lösningar.

Här går vi igenom 10 tips om smarta hem som är bra att ha i åtanke när du står inför valet att ge ditt nuvarande hem lite smarta funktioner.

 1. Vad vill du kunna göra med det smarta hemmet?

  Fundera på vad du vill åstadkomma, är det att kunna tända belysningen via mobilen, att få nybryggt kaffe på morgonen eller att skydda ditt hem från inkräktare? Frågorna är många och även om du börjar i liten skala är det bättre att tänka långsiktigt och veta att du inte är låst till just en funktion i din lösning.

 2. Vill du ha ett bättre inomhusklimat?

  Bor du i hus finns det kanske en terrassmarkis som är motoriserad. Du styr den idag med en fjärrkontroll vid behov. Tänk på att det finns lösningar som innebär att terrassmarkisen kan rulla ut sig själv om solen om solen lyser mot husfasaden. Detta löses med en solsensor och fördelen är att du kommer hem till ett hus med behaglig temperatur inomhus.

 3. Önskar du mysig stämning hemma?

  Tänk på att ljus som vi ofta alltid har omkring oss kan användas för att skapa en mysig stämning i hemmet. Kreativ ljussättning i olika färger kan lyfta ett barnkalas men också skapa en perfekt stund för en bra film. Byt ut dina befintliga ljuskällor mot appstyrda LED-lampor från t ex Philips Hue, då öppnar sig en helt ny värld hemma hos dig med många möjligheter.

 4. Musik för att vakna eller festa?

  Vi blir glada av musik, det får oss i stämning och kan användas i stort sett var som helst. I ett smart hem kan din favoritartist börja spela när du vaknar på morgonen. Eller varför inte när du kommer innanför dörren efter en lång arbetsdag? Programmera ett scenario där favoritspellistan startar i din Sonos-högtalare samtidigt som belysningen dimmas och gardinerna dras för fönstret.

 5. Vill du kunna röststyra ditt smarta hem?

  Säkerställ att den lösning för det smarta hemmet du väljer har stöd för röststyrning. De stora aktörerna idag är Amazon Alexa, Google Assistant samt Apple HomeKit och en lösning som har support för dessa innebär att du inte missar något eftersom framtiden är just röststyrning. Säkerställ att det finns en plan för detta hos den tillverkare du väljer.

 6. Är min lösning framtidssäker?

  Med detta menar vi att du bör säkerställa att det finns en plan för kommande uppdateringar av din smart hem-box. Att investera en hel del pengar på ett smart hem som sedan helt plötsligt inte supportas längre är ingen bra idé. Säkerställ också att det finns någon som kan ge support åt dig så att du inte är helt utlämnad till ett forum där allt mellan himmel och jord diskuteras.

 7. Kan jag använda mitt smarta hem för att skydda bostaden?

  En del lösningar för smarta hem har också larmfunktionalitet. Detta innebär att du kan addera sensorer, magnetkontakter samt brandvarnare som tillsammans ger ett extra skydd åt dig och familjen i hemmet. Med rätt typ av tillbehör kan du faktiskt ha ett inbyggt larm i ditt smarta hem som varnar dig om något händer.

 8. Finns det några ytterligare kostnader med ett smart hem?

  Detta är en viktig fråga som du bör undersöka väl. Det förekommer lösningar som tar betalt per månad via abonnemang och vad blir då totalpriset? Bättre då att kunna satsa på en lösning utan extra kostnader, som har fria uppdateringar och där du dessutom kan bygga ut denna i egen takt efter eget behov.

 9. Måste jag köpa produkter från bara en tillverkare?

  Fungerar ditt smarta hem med bara produkter från tillverkaren av din smart hem-box eller finns det en öppenhet som innebär att du kan koppla ihop produkter från olika tillverkare? Detta är viktigt att känna till eftersom en tillverkare sällan har produkter som täcker alla behov. Här är t ex stöd för IFTTT (If This Then That) bra eftersom detta knyter ihop olika lösningar på ett bra sätt.

 10. Kan jag hålla koll på nära och kära?

  Vill du kunna ha koll på såväl yngre som äldre medlemmar i familjen kan en säkerhetskamera vara bra. Placera en i barnens rum eller hemma hos mor- och farföräldrarna vilket kan ge extra trygghet för alla. Vill du skydda integriteten finns det övervakningskameror med motoriserade luckor som kan stängas så att kameran ej kan filma eller fotografera – extra trygghet utan kostnad.

Relaterade Artiklar