Hem NYHETER Stormkök blir Årets Julklapp 2020 – Satsar du på ett fossil-fritt kök eller ett som klarar flera olika bränslen?

Stormkök blir Årets Julklapp 2020 – Satsar du på ett fossil-fritt kök eller ett som klarar flera olika bränslen?

Publicerat av: Redaktionen

Att årets julklapp 2020 enligt Handelsinstitutets utredningsinstitut, HUI, blev stormköket nådde oss alla med full kraft tidigare i veckan.

Stormkök blir Årets Julklapp 2020 - Satsar du på ett fossil-fritt kök eller ett som klarar flera olika bränslen? 3Många av oss har troligen en klassisk bild av vad stormkök/friluftskök är, men inte funderat på att det finns många olika varianter av ett friluftskök. Visste du att det finns varianter du kan använda tillsammans med flera olika typer av bränslen? Visste du att det finns mer innovativa fossilfria friluftskök som du kan elda med kottar och pinnar samt ladda telefonen med samtidigt som du lagar mat? Vi tipsar om två olika typer av modeller som du kanske inte ens visste fanns.

Innovativa BioLite Campstove 2 Bundle

CampStove 2 Bundle är ett paket med en CampStove 2 med en FlexiLight, en Portable Grill och en KettlePot. Med detta kan man grilla, koka vatten, laga mat och självklart även ladda dina elektroniska tillbehör samtidigt. CampStove 2 har ett inbyggt batteri på 2600 mAh, så när man eldar i den laddas batteriet upp. Du blir dessutom helt fossil-fri när man använder kottar och pinnar från naturen.

Elda fossil-fritt få batterierna laddade

När du har använt din CampStove 2 färdigt så har du då en extra backup med ström i det inbyggda batteriet. Med CampStove 2 har har du en LED panel som visar flera inställningar. Tack vare den så kan du avläsa hur mycket ström som finns kvar i batteriet, hur mycket ström som genereras samt vilken inställning fläkten står på.

Minimalt med rök

Tack vare att fläkten höjer lufttillförseln så brinner trä vid en högre temperatur vilket också skapar mindre rök. En liter vatten kokar upp på 4,5 minuter vilket är jämförbart med ett gaskök – den enda fördelen är då att man aldrig mer behöver köpa bränsle eftersom man hittar det i naturen gratis.

Rekommenderat utpris för Camprsove 2 Bundle är 2700 SEK och du hittar den hos välsorterade friluftsbutiker.

Flexibla Optimus Polaris

Opti-fuel köket Optimus Polaris låter dig aldrig gå hungrig. Eftersom köket kan drivas på antingen gas, fotogen, bensin, diesel eller flygbränsle kan du vara säker på att hitta bränsle till Polaris oavsett var du befinner dig.

Tack vare att köket går på så många olika typer av bränslen kan det användas oavsett säsong och väder. Det medföljande vindskyddet hjälper till att maximera effekten när du lagar mat på t ex vindpinade platåer. De integrerade stödbenen ger bra stabilitet tack vare att de är så korta och då ger mycket låg tyngdpunkt vilket minskar risken för att kastrullen välter brännaren.

Enkelt att växla mellan olika bränslen och temperaturer

Optimus Polaris är utrustad med bränslepumpen Flipstop™ som både rensar brännaren på bränsle och som tömmer bränslebehållaren helt så att inget går till spillo. Gängan på bränslepumpen har samma diameter som en gasflaska vilket gör att man enkelt kan växla mellan gas och flytande bränsle utan att tappa bort lösa nipplar.

När köket drivs med gas kan man även välja att vända upp och ner på gastuben vilket ger extra tryck i brännaren men också gör att man kan använda köket i låga temperaturer då gas normalt sett inte är lika tillförlitligt.

Köket som rensar sig själv

Som sin halv-syster Nova har också Polaris en ”magnetic needle” dvs en självrensande nål som gör att man samtidigt som man använder köket också kan rensa ut skräp ur brännarhuvudet.

Rekommenderat utpris för Optimus Polaris är 2200 SEK och du hittar den hos välsorterade friluftsbutiker.

Relaterade Artiklar